Anpassad sökning

söndag, maj 24, 2015

2012 Rodney Strong Pinot Noir Russian River Valley


Jen och jag har tidigare provat några av de viner från Rodney Strong Vineyards som funnits i Sb:s sortiment. Vi gillade enkla 2011 Chardonnay Sonoma County, blev inte helt övertygade av 2010 Estate Vineyards Zinfandel Knotty Vines och tyckte 2011 Chardonnay Chalk Hill var direkt dålig. Nu har det blivit dags för 2012 Pinot Noir med druvor från River East Vineyards som planterades 1968.

Rodney Strong var dansaren som efter sin pensionering 1959 flyttade till Kalifornien och startade Sonoma Vineyards. 1980 döptes firman om till Rodney Strong Vineyards och i mitten av 80-talet såldes hela klabbet. Sedan 1989 ägs firman av Tom Klein som inledde verksamheten  med att plantera om vingårdarna. I dag är Rodney Strong Vineyards ett av de största vinerierna i USA som varje år producerar över 800 000 lådor vin. Tom Klein och hans team har satsat hårt på miljöarbete och firmans vingårdar är sedan några år bland annat certifierat hållbara. Läs mer om Rodney Strong Vineyards miljöarbete på California Sustainable Winegrowing Allegiance hemsida.

Jen och jag dricker Rodney Strongs Estate Pinot Noir till panerade ekologiska fläskkotletter, sötpotatispuré, buttermilk bisquit som vi steker i samma smör som kotletterna och en gravy med chorizofräs. God rustik mat till det enkla och goda vinet!

Rodney Strong Pinot 2012 har fruktig doft med tydliga minnen från 10 månader på små franska fat. Här finns också björnbär, blåbär och vanilj. Smaken är bärig, kryddig och ganska söt med mycket hallon och en trevlig syra. Alkoholhalten gör sig påmind men är inte otrevlig och klunkabiliteten hög.

Ett enkelt och mycket trevligt vin med tydligt ursprung i The Golden State. Via importören Domaine Wines släpptes 1800 flaskor på Sb den 8 maj. Det finns fortfarande ganska gott om flaskor kvar och priset är moderata 179 kr.


Panerad fläskkotlett med sötpotatispuré, chorizofräs,
creamy gravy och buttermilk biscuit.

Inga kommentarer: