Anpassad sökning

fredag, juni 19, 2015

2013 Calera Chardonnay Central Coast


Det känns som om jag har druckit denna Chardonnay från Calera i Hollister massor av gånger men det stämmer inte. En titt i bloggen visar att jag bara skrivit om vinet en enda gång tidigare. Det var i augusti 2010 och inlägget handlade om årgång 2006 som varken Jen eller jag gillade.

Det gör vi däremot båda två när vi nu provar årgång 2013. De inköpta druvorna kommer från nio olika vingårdar i Central Coast AVA, bland annat 11% från stora Bien Nacido Vineyards i Santa Barbara County där chardonnayrankorna upptar ungefär 120 ha.

Josh Jensen som driver Calera arbetar med minimal inblandning i fermenteringsprocessen och självklart använder firman ingen annan jäst än druvornas naturliga.  Druvorna plockades för hand och pressades i hela klasar.

Vinet har legat tio månader på franska ekfat där 10% var nya och det har satt ganska tydliga spår. Förutom ek hittar vi päron, vanilj, konserverad ananas, svamp och nötter i vinets doft. Päron återkommer i smaken som också innehåller skumgodis, popcorn och smör.

2013 Calera Chardonnay Central Coast är inte något stort vin men är man öppen för klassisk, rejält ekad och solig Chardonnay med bra syra har man hittat helt rätt. Det finns fortfarande en del flaskor kvar i 20 av Sb:s butiker i landet. Bor du i närheten av någon av dessa finns det ingen anledning att inte springa dit med det samma. 167 kr för en flaska är löjligt billigt för en klassisk Cali-chard med kvalité. Calera importeras av Johan Lidby.

Till vinet bakar vi torskrygg i ugn med gräslök, tomatskiva och parmesan. Vi serverar denna med kokt potatis, picklad portabello och beurre blanc med salsiccia. Mycket gott!
Ugnsbakad torskrygg med gräslök, tomat och parmesan. Till det
kokt potatis, picklad portabello och beurre blanc med salsiccia.

Inga kommentarer: