Anpassad sökning

lördag, september 07, 2013

2010 Chateau Montelena Chardonnay Napa Valley


Chateau Montelena som ligger strax utanför Calistoga i Napa Valley och som blev världsberömda 1976, behöver säkert ingen närmare presentation för er som läser detta. Därför hoppar jag direkt över till vinet.

Redan i doften märks det att vinet är friskt. Här finns persika, päron och grape tillsammans med en aning brynt smör och mineral. I smaken handlar det om grönt äpple, grape, citruszest, honung och fat. Vinet har legat 10 månader på franska ekfat där 8% var nya och resten 1-åriga. Mellan alla delar i både doft och smak råder fullständig balans och harmoni. Det här är bra! 2010 Chateau Montelena Chardonnay Napa Valley finns i beställningssortimentet. Importeras av Terrific Wine och kostar 299 kr.

Jen och jag drack vinet till ångad torsk med persiko och bacon-guaccamole, rostad broccoli och tortillachips.

Ångad torsk med persiko och bacon-guaccamole, rostad broccoli och tortillachips
Tidigare i veckan var jag på provning med Divine på Nordic Light. Det var en skön samling viner som Gunnar, Lena & Co bjöd på. Ni som någorlunda regelbundet läser denna blogg vet att jag inte publicerar provninganteckningar utan vänta med att skriva om vinerna tills jag köpt en flaska som jag dricker till mat. Men några ord om vad som föll mig mest på läppen är ändå på sin plats.

Störst intryck gjorde Nya Zeeländska Quarts Reef Shed 6 från 2012. En alldeles strålande, superfruktig Pinot Noir. Bland de många sorterna från USA måste billiga Bogle framhållas med sina druvtypiska och omisskänligen amerikanska viner. Men också väldigt otypiskt amerikanska Brewer-Clifton Chardonnay från Santa Rita Hills fick en hel del pluspoäng och kommer att inhandlas framöver. Dessutom hittade jag ett vansinnigt bra sött vin som jag lovade Gunnar att inte skriva om... Stort tack för att jag fick vara med!


Persiko och bacon-guaccamole 

2 persikor, skalade och skurna i kuber
1+1 msk limejuice
1/4 liten rödlök
1-2 jalapenos, utan kärnor och mellanväggar, skuren i små tärningar
1/2 dl hackad koriander
4 skivor stekt bacon, tärnad
2 avokados, finhackad
salt


Blanda persikobitarna med 1 msk limejuice och rör i lök, jalapenos, koriander och bacon. Vänd i avocadon. Salta efter smak.

Receptet kommer från Homesick Texan.
Till sist ett litet guaccamoletips: Jag mosar inte avokadon när jag gör guaccamole utan hackar den fint med kniv, tills en del blir ungefär som mos men det samtidigt finns bitar kvar. Det blir... bättre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Världens bästa guacamole made tableside, Rosa Mexicana 1st ave NY,samma sätt som du beskrivar/dansken