Anpassad sökning

söndag, september 15, 2013

2011 Michael David Sauvignon Blanc


Förra helgen var Jen och jag och några vänner från Skåne på sydasiatiska restaurangen Farrang på Tulegatan.  Maten var fantastiskt god och inspirerade till att försöka göra något likande. Lördagens försök blev mycket lyckat men det behövs trots allt en del små justeringar innan receptet hamnar här på bloggen.

På Farrang drack vi Nahe-riesling men till min asiatiska räksallad med risnudlar och en krämig dressing på äggula med risvinäger och sesamolja väljer vi en blend på Sauvignon Blanc och en liten del Semillon. Ungefär hälften av druvorna till vinet från Michael David kommer från Lake County som ligger runt Clear Lake, den största naturliga sjön i Kalifornien. Andra hälften är plockade i Lodi där Michael David har sitt vineri och där man varje år arrangerar sin Reggae and Rhone-dag med musik, mat och vinprovning. Vinet finns i beställningssortimentet för 139 kr men på Janake Wine Groups hemsida saknas information. Är vinet slut hos importören?

Vi har druckit 2011 Michael David Sauvignon Blanc tidigare och gillade det. Vinet doftar mycket  päron, framför allt gula. Här finns till och med päronsplit där också vaniljglassen som finns under päronisen, kommer in i doftpaletten. Vi hittar också en aning mineral, citruszest och gräs.

Vinet har en rund syra och aningen sötma. Päronen återkommer i smaken men här finns också torkade äpplen och grapefrukt.

Michael David Sauvignon Blanc är ett enkelt, billigt vin som vi gillar. Det smakar härligt solmoget men har tillräcklig syra för att inte bli ofokuserat. Till salladen med snabbwokade räkor funkar vinet utmärkt.

Sallad med snabbwokade räkor, risnudlar och krämig
dressing på äggula med risvinäger och sesamolja.


Tidigare i veckan besökte jag Moderna Museet och provade vin från Primewine Group. Mitt besök var ganska kort och jag provade bara en bråkdel av allt som dukats fram. Som vanligt blir det inga provningsanteckningar här på bloggen. En del viner kommer att dyka upp senare och provas tillsammans med någon maträtt vi tror ska passa. Några rader om vad jag hittade och tyckte var mest spännande blir det dock redan nu.

Allra bäst tyckte jag om Roda 1 Riserva från 2007 som fortfarande känns väldigt ung men som förmodligen kommer att bli, riktigt, riktigt bra.  Fullt utveckad var Clos du Vals flaggskepp SLD men nästan 600 kr är i satigaste laget för denna klassiska Cali-cab.


En ny bekantskap som lämnade positiva intryck var Corimbo från Bodegas La Horra i Ribera del  Duero som ägs av Roda. Jag tyckte att den enklare 2010 Corimbo som görs på 100% Tempranillo var  intressantare än den betydligt dyrare 2009 Corimbo 1.


Inga kommentarer: