Anpassad sökning

söndag, september 22, 2013

2008 Columbia Crest Grand Estates Merlot


För att försöka suga ut det sista av sensommaren blev det grillning på lördagskvällen. På gallret hamnade en mix med flankstek, flera sorters korvar, rotfrukter och grönsaker. Vännen J i Gustavsberg som alltid lagar fantastiskt bra mat hade förberett några såser. Jag som lovat att fixa vin, blev förvarnad om att smakerna skulle vara spretiga och innehålla en del chillihetta. Därför blev det ett småsyltigt vin från Columbia Crest som jag druckit till grillat vid några tillfällen under sommaren och som funkar bra till just den typ av mat som J beskrivit.

Columbia Crest, ett stenkast från Columbia River och gränsen mellan Washington State och Oregon, ingår i Ste Michelle Wine Estates stora företagsgrupp. Mest uppmärksamhet hittills fick firman när deras 2005 Cabernet Sauvignon Columbia Valley Reserve för några år sedan utsågs till bästa vin av Wine Spectator.

I 2008 Merlot Grand Estates ingår 94% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet Franc. Vinet har legat 14 månader på en blandning av amerikanska och franska ekfat. Alkoholhalten ligger på 13, 5%. Importör är Vinunic och priset i beställningssortimentet 129 kr. För de får man ett enkelt vin med massor av frukt, ganska kort eftersmak, rejäl sötma och mycket fat. Fungerar utmärkt till J:s heta såser med både sötma och syra.

Doften domineras av körsbär och plommon. Här finns en trevlig örtighet, lite svartpeppar och röd sylt. Också smaken är väldigt fruktig med körsbär och plommon, ganska söt, aningen syltig och rejält fatad.

Både J och jag tycker att  2008 Columbia Crest Grand Estates Merlot är ett alldeles utmärkt vinval till det som kanske blev den sista grillkvällen på mycket, mycket länge.

Flankstek med gillad majs, paprika och potatis. Till detta en
het mayo och bbq-sås med svarta vinbär och lingon.

Inga kommentarer: