Anpassad sökning

fredag, juni 07, 2013

2011 Calera Chardonnay Mount Harlan


För ett par år sedan provade vi att dricka Chardonnay till Biff Stroganoff och tyckte det fungerade mycket bra. När vi nu gjorde rätten med hjort satsade vi på Chard igen och drack en Sb-nyhet  från 1 juni.   

Calera i Hollister gjorde 2011 ungefär 10 500 flaskor Chardonnay med druvor från firmans svala vingårdar 670 meter över havet på Mount Harlan. Exakt hur många 75 och 37,5 centiliters buteljer det handlade om framgår av den otroligt informativa baksidesetiketten (10 536 respektive 240). Av får jag bland annat också veta att de 8896 vinrankorna odlas "organically" och att vinet legat 10 månader på franska ekfat där 30% var nya.Fatlagringen märks i både doft och smak och det gäller att gilla stilen för att uppskatta det här vinet och det gör vi. Med modernt idrottslingo är Calera Chardonnay Mount Harlan ett klassvin. Det är mycket välgjort och det märks inte alls att temperaturen i glasen efterhand stiger oroväckande högt och att alkoholhalten ligger på 14,5 % enligt etiketten från importören Johan Lidby (14,9 enligt Caleras egen).

I doften hittar vi smör, popcorn och nötter tillsammans med citrus, ananas, gula äpplen och mango.

I munnen är vinet mjukt men har en OK syra. Också i smaken finns det smör liksom ananas och citrus men vi hittar också champinjoner och melon.

Fatlagringen har som sagt satt tydliga spår, både i doft och smak men gillar man det gillar man det här välgjorda vinet. Vinet kostar 299 kr på Sb och det finns i skrivande stund fortfarande ett fåtal flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

Hur blev de då med Stroganoff på hjort? Jodå, riktigt bra. Jen tyckte till och med att det var bättre än oxfilé.

Inga kommentarer: