Anpassad sökning

söndag, juni 23, 2013

2007 Peter Franus Merlot

 

 För några månader sedan drack vi utmärkta 2008 Zinfandel Brandlin Vineyard från Peter Franus och ville genast testa fler av vinerna från den lilla firman som saknar eget vineri och istället hyr in sig på Laird Family Estate strax söder om Yountville i Napa Valley.

Druvorna till 2007 Merlot - 95% Merlot och 5% Cabernet Franc, kommer från vingårdarna Stewart och Truchard i Carneros. Vinet har legat 18 månader på franska fat där 60% var nya.

Vi kokar Orechiette och gör en gräddig sås på chorizo som vi smaksätter med grovkorning senap och mexikansk oregano. Det fungerar alldeles strålande till vinet. Både maten och vinet smakar bättre när de får stöd av varandra. 1+1=3! På egen hand kommer vinets (ganska små) brister fram i ljuset. Kanske är det helt enkelt för ungt? Vi gav det ett par timmar i karaff men kanske hade ett par år på rygg varit en bättre medicin.

Men som sagt, till maten är 2007 Peter Franus Merlot perfekt. Här finns en doft med både röda och mörka bär. Främst handlar det om körsbär, hallon och svarta vinbär. Efterhand som vinet får andas i karaff och i glas, tar de mörka bären över och de röda hamnar i bakgrunden och en ton av marsipan tillkommer. Vi hittar också vanilj, viol, svartpeppar och jord.

Redan i doften märker vi spår av vinets brister. Det handlar om alkoholhalten på 15% som inte är särskilt välintegrerad utan hänger på som en stor och slarvigt packad ryggsäck. Detta gäller självklart även när vi smakar. Men det är körsbär och vinbär dominerar. Här finns också viol och fatlagringen har satt tydliga spår.

Direkt när vi öppnar flaskan och tar en första lite klunk finns det ganska gott om sandiga tanniner men efterhand som vinet får andas blir det mjukare och mjukare. Fram tittar också en liten myntakvist.

Vinet finns i beställningssortimentet men levereras endast till butiker i Stockholms län och till Blåbärsvägen i Hemavan! Det kostar 338 kr och importeras av Sundell Selections.

2007 Peter Franus Merlot lider av den ointegrerade alkoholen och att de känns lite väl grovt tillyxat. Elegans vågar vi inte nämna i samband med det här vinet. Kanske kan det bli bättre med några års lagring men jag kan för lite för att våga lova något.

Om någon är nyfiken på Peter Franus viner tycker jag att den vingårdsbetecknade fantastiska Zinfandel som också finns i beställningssortimentet och kostar någon tjuga mer, är ett klart bättre köp.


Orrechiette med chorizo, senap och mexikansk oregano

2 pers

250 g Orrechiette (eller annan pasta)
150 g färsk Chorizo 
olja
1 liten gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1,5 dl vitt vin (fast jag använde rosé och det fungerade också)
1 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
1 msk mexikansk oregano
1 tsk söt Piménton (rökt paprikapulver)
1 msk kycklingfond
salt
peppar
hackad persilja
nyriven parmesan

Dra skinnet av korvarna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek korvsmeten. Lägg i lök och låt den fräsa med några minuter. Lägg i vitlöken och fortsätt i ytterligare ca 30 sekunder. Häll sedan i vinet och låt det mesta ånga av. Slå på grädde och fond och krydda med senap, oregano, paprika. Koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Koka pastan under tiden. Häll av vattnet och häll pastan i järnet med chorizosåsen. Blanda väl och strö över lite hackad persilja. Servera med nyriven parmesan. 


Orrechiette med chorizo, senap och mexikansk oregano.

Inga kommentarer: