Anpassad sökning

söndag, maj 26, 2013

2011 Rodney Strong Chardonnay Sonoma County


Förra månaden testade vi en Zinfandel från Rodney Strong och  fick då i en kommentar från Korkdragaren tips om att firmans chardonnayvin var bra. Det måste så klart undersökas och då det bara finns en Chardonnay från Rodney Strong i beställningssortimentet var det inte svårt att välja.

Druvorna till Sonoma County Chardonnay kommer från Russian River Valley, Alexander Valley och Sonoma Coast. Det är den enklaste chardonnayvarianten från Rodney Strong och i Sverige kostar en flaska 125 kr.

Hur funkar det då att vara "environmentally friendly", "carbon neutral", "practice sustainable and Fish Friendly Farming" och sälja en flaska i Sverige för 125 kr? Givetvis finns det en hake någonstans men vi märker det inte på innehållet i flaskan.

Det är inte det mest komplexa vin vi druckit och det lider en del när temperaturen stiger men vi blir grymt överraskade av att det billiga vinet är så bra!  Doften är fruktig och frisk med äpple, persika och citrus. Här finns också mineral, champinjoner och smör. I den runda men samtidigt friska smaken hittar vi persika, aprikos  och färska champinjoner tillsammans med smör och vanilj.

Lite mer än hälften av vinet har legat åtta månader på fat och 60% har avrundats med malolaktisk jäsning. Hatten av för Rick Sayre som är vinmakare på Rodney Strong. Han har lyckats väldigt bra och gjort 2011 Rodney Strong Chardonnay Sonoma County till årets hittills största positiva överraskning!

Vi dricker vinet till en förenklad variant på indisk smörkyckling där vi plockar ingrediensidéer från olika hemsidor och olika kockar.

Kyckling makhani

1 dl tjock yoghurt
1 msk citronjuice
1 tsk mald bockhornsklöver
2 + 1 tsk garam masala
1 lagerblad
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kummin, mortlad
3 krm kajenn
1 grön chili, finhackad
gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
25 g smör
2 tsk honung
400 g krossade tomater
salt
1/2 dl grädde
400 g kycklinglårfiléer, kvartade
neutral olja

Blanda yoghurt med citronjuice, bockhornsklöver, 2 tsk garam masala, 1 krossat lagerblad, spiskummin, kummin, kajenn och chili. Bryn lök utan att den tar färg i lite smör. Lägg i vitlöken och kör vidare i någon minut. Tillsätt krossade tomater och koka ett litet tag, kanske 10-15 minuter med houngen. Lägg i yoghurtmixen och grädde och koka vidare i 5 minuter. Stek under tiden kycklingen i lite olja med 1 tsk garam masala på medelvärme. Tillsätt kyckling och koka vidare. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med ris och/eller naanbröd och koriander.   

Kyckling makhani

2 kommentarer:

Korkdragaren sa...

Kul!
Jag blir väldigt ödmjukt glad över att ni dels följde mitt tips och dessutom uppskattade det. Som sagt, en betydlig bättre prestation än deras Zin, sett till priset.

johan p sa...

Ett utmärkt tips som jag tackar så mycket för!