Anpassad sökning

söndag, juni 16, 2013

2009 Merryvale Merlot Starmont


Starmont är den enklaste serien viner från Merryvale i St Helena och därifrån kommer denna Merlot som vi senast drack för ett par år sedan men då i årgång 2006. 2009:an är gjord på 99% Merlot och 1% Cabernet Sauvignon och de inköpta druvorna druvorna kommer från odlare i den södra delen av Napa Valley, runt staden Napa och Carneros.

Våra matfunderingar tar oss mot en öppen lasagne med en köttfärsröra som är (torrare än en ragu), en bit mortadella, mascarpone och en pesto gjord på ruccola. Det fungerar mycket bra till det fylliga och mjuka vinet och mortadellaskivan gör mer för smaken än vad man kan tro.

Öppen lasagne med köttfärsröra, mortadella och mascarpone. Ovanpå har vi droppat lite ruccolapesto


Vinet som legat på fransk och amerikansk ek (32% nya fat) i 18 månader har en aningen rökig doft med björnbär, bigarråer och svarta vinbär. Här finns också lite stekt bacon och peppar.

Medan de mörka bären dominerar i doften är det rött som gäller i den aningen kryddiga smaken. här finns också en del lakrits och sånt som vi kallade för snuspulver när jag var liten. När flaskan är nyöppnad finns det gott om mjuka, silkeslena tanniner men redan efter ett par timmars luftning är de som bortblåsta och bara mjukhet återstår. Det är lite synd men att Merryvale gör en bra, enkel Merlot är det ingen tvekan om.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 244 kr, vilket är samma pris som vi gav för 2006:an för några år sedan.

Inga kommentarer: