Anpassad sökning

lördag, juni 15, 2013

2009 Fetzer Zinfandel Barrel Select


Jätten Fetzer som enligt uppgift är störst i världen på ekologisk druvodling och som enligt samma källa gör runt 4 miljoner lådor vin om året, ägs sedan 2011 av den ännu större firman Viña Concha y Toro S.A. i Santiago, Chile.

Fezer förknippas kanske mest med enkla och billiga viner. På Sb spänner priserna från 89-149 kr och då har jag inte räknat med den Chardonnay på 1500 ml box för 149 kronor. Just Chardonnay är Fetzers specialité och druvan står för 70% av produktionen.

Men för mig handlar det om Zinfandel och 2009 Barrel Select. Vinet är gjort av 97% Zinfandel och 3% Petite Sirah vilket är samma blend som 2008:an.

Jag dricker vinet till kryddig spansk chorizo och BBQ-kryddad böngryta och det fungerar bra. Fetzervinet är mjukt och lite syltigt och sötman tar väl hand om de lite heta tonerna i korv, gryta och de picklade jalapenos som jag serverar som tillbehör.

Vinet har en mycket fruktig doft med björnbär, körsbär och blåbär och precis som i smaken har det en rejäl dos sylt. Blåbärssylt, närmare bestämt. Här finns också generöst med fat.

Också smaken är fruktig. Björnbär dominerar men även de andra bären som nämndes ovan, finns med i bilden. Klassisk zintoner av svartpeppar men också mynta, vanilj och fat har hittat hit.

125 pistoler på Sb och det gäller att ha acceptans för sylt och fat för att gilla 2009 Fetzer Zinfandel Barrel Select. Har du det och satsar på mat med schyst hetta så fungerar vinet mycket bra.


BBQ bakade black eye-bönor 

4 pers


2 burkar black eye-bönor a´cirka 400 g
1 pkt bacon, skuren i bitar
1/2 gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, hackad
400 g passerade tomater
1/2 tsk het pimentón
1/2 dl äpplecidervinäger
1/2 dl dijonsenap
1,5 msk melass
1,5 msk Worchestershiresås
1,5 msk chilipulver
salt

Sätt ugnen på 175°. Fräs bacon några minuter i en gryta tillsammans med lök. Lägg i vitlök mot slutet. Slå av värmen. Häll bönorna och 3 dl av spadet i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt. Sätt på lock och koka i ugnen ca 30 minuter. Ta sedan av locket och fortsätt koka i ugnen 30-60 minuter eller tills grytan fått önskad konsistens.

Receptet kommer ursprungligen från Homesick Texan som är en av mina favoriter, men är ändrat och förenklat något.

BBQ bakade Black eye-bönor och chorizo. 

Inga kommentarer: