Anpassad sökning

söndag, maj 12, 2013

2008 Clairault Chardonnay Estate

2008 Clairault Chardonnay Estate

Det var två år sedan vi senast provade denna 2008:a från Clairault i Margaret River och frågan är så klart om det hänt något positivt efter två år på rygg. Det har det och vi tycker ännu bättre om det här vinet nu än vad vi gjorde i maj 2011. Den största skillnaden jämfört med då är att faten nu känns mer integrerade.

Vi börjar middagen med en förrätt som vi lagar mest på prov för eventuellt framtida bruk. Vi räknar inte alls med att det ska fungera att dricka 2008 Clairault Chardonnay Estate till den ugnsgrillade sparrisen men testar ända med ett litet glas och blir förvånade. Det är kanske inte mitt i prick men fel blir det inte. För det får vi nog tacka pankosmulorna som stekts i olja med sardeller och vitlök.

Ugnsgrillad sparris med pankosmulor.
Men det är till huvudrätten som vi valt Chardonnay från Western Australia. Vi steker laxfjärilar, hackar ihop en salsa verde och gör ett plantainmos som vi hittat recepet till i Marcus Samuelssons fina bok New American Table. Vi har gjort moset med matbananer, eller kokbanan som verkar vara det svenska samlingsnamnet och palsternacka förut och det funkar lika bra till kött som till fisk.


Tillbaks till vinet: I doften hittar vi gott om fat. Vinet har legat på 33% nya franska fat men jag vet inte hur länge. Här finns ananas, vaniljsås, nötter och diverse citrus, bland annat citronvand.

Citrus återkommer i smaken både i form av citron och apelsin, liksom ananas, nöt och fat. Här finns en hel del tropiska toner och hela paketet hålls ihop av en härlig syra.Vi tycker denna chard är ett härligt vin men gillar du inte stilen med rejäl fatbehandling ska du nog akta dig. 2008 Clairault Chardonnay Estate finns fortfarande på Sb och kostar 249 kr. Jag tycker inte att det finns anledning att skynda sig att dricka upp det här vinet. Det klarar säker ytterligare 5 år i källaren.

Plantainmos

2-4 pers

olivolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 kanelstång
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tesked mortlad kummin
1 dl kokosmjölk
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 dl vatten
2 plantains, skalad och skuren i bitar
1 medelstor palsternacka, skalad och skuren i bitar
1/2 msk smör
salt
peppar
muskotnöt

Fräs löken mjuk i oljan. Sätt i vilöken precis mot slutet. Häll i grädde, kokosmjölk, kanel, gurkmeja, kummin, honung och vatten och koka upp. Tillsätt plantains och palsternacka. Sjud i ca 20 min. SIla men spara spadet. Stöt med potatisstöt. Moset ska vara ganska grovt. Häll i någon dl kokspad och rör om. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot. 

Receptet kommer från boken New American Table av Marcus Samuelsson.

Laxfjäril med salsa verde och plantainmos.

Inga kommentarer: