Anpassad sökning

söndag, maj 19, 2013

2011 Weingut Josef Jamek Grüner Veltliner Federspiel Ried Achleiten


Tyvärr var det alldeles för länge sedan vi drack någon Grüner Veltliner, den mest odlade druvan i Österrike som upptar över 30% av landets vingårdar. 

Weingut Josef Jamek i Weißenkirchen in der Wachau cirka fem mil nordväst om Wien, är en ny bekantskap för oss. Josef Jamek dog för ett par år sedan men firman drivs fortfarande av Jamek-familjen. Vad jag förstått var firman den första i Wachau som på 1970-talet gick över till att använda rostfria fat. Någon med bättre koll och/eller bättre kunskaper i det tyska språket kanske kan berätta mer om detta. 

Vinet har en fruktig doft med äpple, grape, päron, melon och apelsinzest. Här finns också något odefinierbart från kemhyllan och en aning vitpeppar. I smaken hittar vi päron och apelsin tillsammans med örter och en behaglig grape-bitterhet.

Ett godkänt vin som funkar bra till korv med bröd och surkål men som inte lämnar något djupare intryck. 2011 Weingut Josef Jamek Grüner Veltliner Federspiel Ried Achleiten kostar 189 kr. Jag tror inte att det kommer att tjäna på att lagras. Drick nu!

Efter en lång, härlig eftermiddag med bröllop på Millesgården
passar det perfekt med korv & bröd, surkål och en liten potatissallad.

Inga kommentarer: