Anpassad sökning

fredag, maj 10, 2013

2012 Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken


Silvaner står för 40 % av druvodlingen hos Juliusspital från staden Würzburg som är huvudstad i nedre Franken. Kabinett Trocken är firmans enklaste vin på denna druva och det finns att tillgå i ganska många Sb-butiker runt om i Sverige. Priset ligger på 119 kr och det är enkelt att förstå varför  vinet fått så pass bra omdömen i den svenska pressen. Det är nämligen riktigt gott!

Vinet har en doft av päronkart och piggelin. Här finns citron och marmeladkulor och en kryddig, mineralrik ton. Dessutom får jag en förnimmelse av rök och/eller fat men jag är osäker. Vad jag vet har vinet inte legat på ekfat utan enbart på rostfria.

I munnen får vi en frisk men aningen fet känsla och lite sprattel på tungan. Här finns citron, apelsin och ananas tillsammans med mineral och gröna örter.

De gröna tonerna gifter sig fint med den sparrispesto vi gör på färsk sparris och serverar med lyxig taglioni. Men är det inte lite tokigt att sparrisen från Ungern som ligger förpackad i 250 grams buntar kostar 60 kr kilot! Hur går det ihop sig?


Sparrispesto

2-3 pers

250 g färsk grön sparris
1 kruka basilika
1 msk pressad citron
0,75 dl nyriven parmesan
1/2 dl olivolja
salt
peppar

Bryt av den understa delen på varje sparrisstjälk. Hacka sparrisen och kör i blender, matberedare eller med stavmixer. Grovhacka bladen från basilikaplantan. Tillsätt dessa, olja, parmesan och citronjos och smaka av med salt och peppar. Servera till pasta med nyriven parmesan.

Originalrecept från Food & Wine.

Taglioni med sparrispesto

Inga kommentarer: