Anpassad sökning

söndag, april 21, 2013

2008 Peter Franus Zinfandel Brandlin Vineyard


Peter Franus flyttade på 1970-talet från Connecticut till Kalifornien för att bli journalist men hamnade i 1978 på universitetet i Fresno där han studerade oenologi och vinodling. Efter utbildningen hamnade Peter ganska snabbt på Mount Veeder Vinery där han blev kvar till 1992.

I dag är Peter vinmakare på sin egen firma som gör vin på flera olika druvor men i ganska små kvantiteter. Peter Franus har inte några egna vingårdar eller något eget vineri. Druvorna köps in från några odlare i Carneros AVA, Napa Valley AVA och Mount Veeder AVA. När det är dags att göra vin hyr man in sig på Laird Family Estate strax söder om Yountville i Napa Valley.

Brandlin Vineyard på Mount Veeder planterades på 1920-talet och ligger 360 meter över havet. Härifrån kommer druvorna till Peter Franus Zinfandel Brandlin Vineyard. Peter Franus gör också en aningen billigare zin med druvor från Calistoga i Napa Valley.

Vinet från Mount Veeder är gjort på 92% Zinfandel. De resterande åtta procenten är en blandning av Charbono, Mourvèdre och Carignane. 2008 blev det sammanlagt 807 lådor av detta vin som Sundell Selections tar till Sverige och som finns i beställningssortimentet.


Tyvärr går Peter Franus Zinfandel Brandlin bara att beställa till Sb-butiker i Stockholms län. Det är synd för detta är ett riktigt bra vin och högklassiga, lite stramare zins är inte helt enkelt att hitta i Sverige. Peter Franus Zinfandel Brandlin Vineyard från 2008 kostar 361 kr.

Vinet har legat 17 månade på franska fat där 40% var nya. Alkoholhalten har tryckts upp till 15,5% och det är kring den som kritiken av detta vin har handlat. Men Jen och jag har inga problem. Visst märks det att alkoholhalten är hög men jag upplever det mer som en krydda än som något som påverkar upplevelsen av vinet negativt. Känsliga är dock härmed varnade!

På tal om varningar så är det också befogat med ytterligare en och den här gången är det speciellt syltallergiker som ska höra upp. Det finns nämligen ett drag av sötma och sylt i det här vinet. Vi tycker det är härligt men vet av erfarenhet att inte alla delar denna uppfattning. Kanske det sötman som gör att vinet funkar så himla bra till dagens ganska knasiga mat.


För någon vecka sedan skrev Stefan på hamburgare.org om Goober Burger från Minnesota och jag förstod direkt att det var något som jag måste testa. En kombination av jordnötssmör och majonnäs på en burgare är förstås omöjligt att inte vilja prova!

Stefan blev inte speciellt förtjust men det blir jag och Jen. Vi kommer definitivt laga detta monster fler gånger. Vi gjorde en burgare exakt efter det recept som finns på hamburgare.org och en där vi lade till lite snabbsyltat rödlök och någon matsked hackade torrostade jordnötter, vilket lyfte skapelsen ytterligare.

Det blev faktiskt mitt i prick med Googer Burger till Peter Franus Brandlin Zinfandel. Vinet har en fruktig doft med framför allt svarta vinbär, björnbär och körsbär. Här finns en aning vanilj och mentol tillsammans med kryddor (five spice) och örter.

I munnen märker vi att det finns en del tanniner och som jag tidigare nämnt, en aning syltighet. Smaken är frisk med svarta vinbär, hallon, kryddor och salmiak. En riktigt bra zin som det inte passar att snabbt gulpa i sig i stora klunkar. För oss blev 2008 Peter Franus Zinfandel Brandlin Vineyard en ny favorit och vi  försökte med små sippar dra ut på upplevelsen av denna Mountain Zinfandel så länge som möjligt.

Goober Burger

Inga kommentarer: