Anpassad sökning

lördag, april 13, 2013

2010 Rodney Strong Estate Vineyards Zinfandel Knotty Vines


I slutet av 1950-talet pensionerade sig dansaren Rod Strong och bestämde sig för att satsa helhjärtat på sin passion för vin. 1962 köpte han och hans fru Windsor Vineyards i Sonoma och döpte om det till Sonoma Vineyards och senare till Rodney Strong Vineyards.

I början av 60-talet betalade det sig bättre att odla äpple eller annan frukt i Sonoma än druvor som skulle bli vin men Rod Strong köpte envist upp mark i Sonoma och Mendocino som han förvandlade till vingårdar. Firman fokuserade på Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Merlot och inkomsterna gick både upp och ner genom åren. 1989 såldes Rodney Strong Vineyards till nuvarande ägaren Tom Kline.

Vi har aldrig provat något vin från Rodney Strong men gör en chansbeställning på en Zinfandel för 145 kr som finns i beställningssortimentet på Sb. Jag hade efter att ha läst om vinet, räknat med att det både skulle dofta och smaka en hel del sylt men förutom en liten hint av sylt och likör i doften var det inget som vi reagerade på. Däremot höjde jag på ögonbrynen över de rikliga och sträva tanninerna. Vinet behöver ordentligt med luft och det hade varit intressant att följa över flera dager, alternativt att lägga undan och öppna en flaska om året de kommande 5-6 åren.

Druvorna till vinet kommer dels från en 6 ha stor vingård med över 100-åriga zinrankor i Russian River Valley, dels från några olika vingårdar i Alexander Valley. Våren och sommaren 2010 var ovanligt kalla i Russian River och vad jag förstått verkar fler och fler vinmakare som arbetar med Zinfandel, föredra lite svalare årgångar och vingårdsläge. Hur stor andel av druvorna som kommer från Russian River Valley respektive Alexander Valley har jag inte lyckats ta reda på.

Inte heller hur stor del av vinet som legat på franska respektive amerikanska fat har jag någon vetskap om men däremot att fatlagringen varade i 16 månader och att alkoholhalten har hamnat på 15%.

Vinets doft är initialt helt sluten men efter tre timmar i karaff och några brutala omhällningar  blir doften ganska komplex och vi hittar tobak, björnbär, cassis och körsbär tillsammans med choklad, mynta och kryddor. Som jag tidigare nämnt finns här också en syltig ton. Sammantaget riktigt trevligt! Vi skulle kunna sitta och sniffa väldigt länge på det här.

Det skulle vi kanske ha gjort för vinet lyckas i smaken inte leva upp till vad doften utlovat. Vinet har gott om tanniner och här finns frukt i form av körsbär och björnbär, lite kryddor och choklad. Nja...

På egen hand räcker inte Rodney Storng Zinfandel Knotty Vines riktigt till men till maten fungerar det utan anmärkning. Vi gör en sallad med mycket rotfrukter, creamed corn och kokade kamben som får bbq-glace och snabbt bränns av i ugnen. Mums!

Kamben med bbq-sås, creamed corn och rotfruktssallad.

2 kommentarer:

Korkdragaren sa...

Deras chardonnay är betydligt bättre, värd att prova. I övrigt kul och personlig blogg.

johan p sa...

Tack och tack för tipset om Rodney Strong Charonnay! Det finns en icke vingårdsbetecknad chard i beställningssortimentet som jag ska kolla in.