Anpassad sökning

lördag, april 27, 2013

2011 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County


Seghesios bas-zin är en klassiker. Vinet går ofta att hitta även i de mista Sb-butikerna i de mest perifera delarna av landet. Det är utmärkt eftersom detta vin som det varje år tillverkas strax över 800 000 flaskor av och som fortfarande kostar 179 kr, alltid brukar hålla hög kvalité.

Seghesio Family Vineyards håller till i Healdsburg, strax norr om San Fransisco. Det var 1949 som familjen Seghesio köpte Scatena Winery och flyttade en stor del av sin verksamhet till den lilla staden.

Seghesio är kanske mest kända för sina olika Zinfandels men har också flera andra druvor planterade på sina vingårdar. Druvorna till Sonoma County Zinfandel kommer till stor del från Home Ranch, mark som Eduardo och Angela Seghesio köpte 1895 och planterade med Zinfandel, San Lorenzo och River Road i Alexander Valley och Cortina Vineyard i Dry Creek Valley. Druvblandningen består i 2011:an av 90% Zinfandel och 10% Petite Sirah och Carignan. Vinet har legat 10 månader på 75% amerikanska och 25% franska ekfat, där 10% var nya.  

2011 var ett ovanligt svalt år och vinet har fått en fruktig frisk doft där vi hittar körsbär, plommon, cassis och björnbär. Här finns också en pepprig kryddighet tillsammans med en örtig salviaton och mynta. 

Den fruktiga och friska smaken kryddas upp med en hög alkoholhalt som märks men inte stör, och en del tanniner. plommon, cassis och blåbär dominerar men vi hittar också lakrits och choklad. 

 Det här är ett riktigt, riktigt bra vin som bör fungera både till en klassiskt stek med gräddsås eller till lite kryddigare, kraftiga rätter. Vi dricker det till pan pizza som vi lagt köttfärs, lök och champinjoner i och en hel massa cheddar och mozzarella ovanpå. Inte elegeant eller sofistikerat men oj så gott och helt rätt till Seghesios enklaste Zinfandel.


Vinet kan säkert läggas undan i 5 år för att rundas av men varför vänta? Ge det ett par timmar i karaff och njut redan i dag. Vinet kostar som sagt 179 kr på Sb och något bättre sätt att investera sina pengar tror jag knappast finns.


Pan pizza

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det bästa ever låter närmast som det

johan p sa...

Ja, baserat på denna enda flaska är 2011 den bästa årgång av Seghesio Zinfandel Sonoma County jag provat. Till och med bättre än 2007:an.