Anpassad sökning

söndag, augusti 12, 2012

2010 Cline Cellars Zinfandel California


Sist ut bland de på Sb tillgängliga vinerna från Cline Cellars i Sonoma är klassikern Zinfandel California som i årgång 2010 enligt Sb gjorts på 75% Zinfandel, 13% Carignan, 6% Mourvèdre och 3% Barbera. De sista tre procenten består av "övriga druvsorter". På Clines egen hemsida framgår det inte alls vilka druvor de stoppat i vinet förutom att 73% är Zinfandel från Lodi.

 Jag har tidigare gillat detta billiga vin men blev mycket besviken när jag testade 2008:an för ett par år sedan som var alldeles för syltig, även för mig. Årgång 2009 gav vi aldrig någon chans men sista kvällen på sommarens vistelse i Skåne bestämmer vi oss för att grilla korv och då fick 2010:an en chans att visa om det är något att ha. För att vara på den säkra sidan hade vi också laddat upp med några vårnyheter från Helsingborgs Bryggeri.

Summer Ale, Witbier och India pale ale från Helsingborgs bryggeri.
Både Witbier och IPA är riktigt trevliga bekantskaper men ska det serveras korv med bröd är det föga förvånande, Witbier som gäller. IPA till lite kraftigare husmanskost hade däremot varit mitt i prick. Eller till julbordet! Helsingborgs Summer Ale med fläder funkar å andra sidan inte alls för mig. Smakar som flytande honung utspädd med vatten...

Knackwurst från SP Chark utanför Landskrona (till vänster) med bröd,
sallad, bacon, senap och min egen ketchup.


Korven vi grillar är farsans favorit, knackwurst från SP Chark i Asmundtorp. En riktigt god köttig korv på både gris och nöt. Som ett litet test hade jag provat att koka ketchup på solmogna tomater  och det kan säkert bli något bra av det i framtiden. Jag gjorde två sorter, röd och gul men sötade den gula med brunt farin och då blev den rödbrun... Kryddning på den gula sorten blev ganska bra medan den röda mest smakade gazpacho... 

Nästan identisk färg på ketchupen som kokats på röda- respektive gula tomater.

Vinet då? Självklart inget för den med är syltallergi men på alla sätt ett mycket trevligare och bättre vin än förra årgången vi provade. För att verkligen vara på den säkra sidan blev det en repris när vi kommit tillbaka till Stockholm men denna gång till hamburgare och resultaten kvarstår.

I den mycket fruktiga doften finns det röda körsbär och mörka björnbär tillsammans med örter, peppar och fatvanilj. En klick drottningsylt finns självklart också med i bilden.

Även i smaken finns det en del sylt men också bra syra. Körsbär, vinbär  och björnbär dominerar men också här finns det vaniljtoner från fatlagringen.

Cline Cellars Zinfandel California från 2010 är ett riktigt bra vin i den lite sötare skolan men utan att slå över i syltfest. För 89 kr är det ett mycket trevligt vin till kötträtter, gärna med aningen hetta.

Vilket blir då mitt subjektiva omdöme om de viner från Cline Cellars som finns i SB:s butiker eller i beställningssortimentet? Jodå, det handlar om enkla och billiga men helt OK viner fast egentligen är det bara Mourvedré Ancient Vines som sticker ut och smakar mer än storproduktion.

Hamburgare med shoe string fries.

Inga kommentarer: