Anpassad sökning

måndag, augusti 06, 2012

2009 Cline Cellars Syrah Sonoma County


Denna billiga Syrah (99 kr i beställningssortimentet) från Cline Cellars överraskar positivt. Inte för att det är något fantastiskt bra vin utan för att det är ganska ordinärt men smakar Syrah och inte alls är så dåligt som jag trodde. Ibland är det skönt med låga förväntningar!

Vi bestämmer oss för att dricka Syrah efter en utflykt till vackra Sinarpsdalen och Bjäre Rödkullas köttbutik. Jag hade tänkt mig att satsa på hängmörad entrecôte men det fanns bara en enda kvar i den lilla butiken så det fick bli rumpstek i stället. Det ångrar jag inte efteråt. Ett härligt kött!

Jag fick upp ögonen för Bjäre Rödkulla efter en artikel i Svenska Dagladet. Gården har omkring 70 Rödkullakor och i gårdsbutiken säljs kött från dessa tillsammans med olika sorters korvar och pastej. Dessutom en del lamm från andra uppfödare på Bjärehalvön.

Utsikt över Sinarpsdalen.
Vi skivar rumpsteken och smetar på en asiatisk "umamiröra" som köttet får ligga i några timmar, innan det hamnar på grillen. Till detta behövs egentligen inga tillbehör men vi vi lägger ändå till ugnrostad färskpotatis och en kall örtsås.

85% av druvorna till 2009 Cline Syrah Sonoma County kommer från Clines Sonoma Coast vineyard och 15% från den lite varmare Contra Costa County vineyard. Vinet har legar 10 månader på mörkrostade franska fat (35% nya).

Doften är full av körsbär men här finns också plommon och sviskon. En liten bukett örter finns med i bilden. Vinet är ganska lätt och syran förhållandevis hög. Även i smaken dominerar körsbär, både väldigt solmogna och lite mer ofärdiga.

Som sagt, inget stort vin men jag gillar det ändå och vad kan man egentligen vänta sig för under hundralappen!


Umamiröra

10 sardellfiléer
1 tsk senapspulver
en nypa salt
1 tsk lökpulver
1 tsk inefärspulver
1 tsk nymald svartpeppar
några drag med vitpepparkvarnen.

Mortla allt och bred på biffar. Låt stå i kyl någon dag alternativt i rumstemperatur någon timme.

Rödkullako

Inga kommentarer: