Anpassad sökning

söndag, augusti 19, 2012

2009 Ojai Syrah Santa Barbara County


Syrah från Ojai och en nyhet 1 augusti på Sb för 259 kr som det tyvärr knappt finns några flaskor kvar av. Druvorna till Helen och Adam Tolmachs bas-syrah kommer från de välkända vingårdarna Bien Nacido (51%), Roll Ranch (25%), White Hawk (9%), Melville (9%) och Presidio (6%).

Det har skrivits en hel del om Adam Tolmach, plockningsfönster och fatlagring men jag nöjer mig med att berätta att  2009 Santa Barbara County Syrah har legat 17 månader på äldre franska fat och att det smakar Kalifornien!

Doften är fruktig och kryddig. Här finns mörka bär som svarta vinbär och blåbär tillsammans med något som mest påminner om körsbärs Jell-o. Dessutom plommon, viol, gräs, torkade gröna örter och fat.

I smaken hittar vi mycket choklad tillsammans med björnbär och plommon. Här finns också en jordig mineralig - eller snarare metallisk ton. I munnen upplever vi vinet som koncentrerat och här finns en hel del tanniner.

Mycket, mycket, mycket bra redan i dag men detta vin kommer att klara och förmodligen bli ännu bättre med två eller fem år på rygg.

Vi dricker 2009 Ojai Syrah Santa Barbara County till toskansk pici-pasta med hjortragu och det funkar alldeles utmärkt.

Hjortragu med pici.

Inga kommentarer: