Anpassad sökning

måndag, augusti 13, 2012

2007 Gibbston Valley Pinot Noir


Pizza con patate har jag varit sugen på att laga ända sedan jag för flera år sedan läste en intervju med F1-föraren Giancarlo Fisichella som låtit bygga en stenugn i sitt nya hus i Rom och som visade sig vara stor fantast av potatispizza. Tyvärr har det inte blivit av att jag försökt mig på att laga pizzan men nu när vänner på Fb rapporterar att barfota-Ernst gör en variant med västerbottenost i sitt program "Sommar med Ernst" blir det åter aktuellt.

Sagt och gjort. Vin inhandlas och en deg sätts på långjäsning. Upptäcker för sent att jag inte har något durumvetemjöl hemma och blandar därför ihop pizzadegen med  fullkornsvetemjöl. Recept på riktigt bra pizzadeg och schysst tomatsås har jag tidigare publicerat här.

Ett lite lättare rött vill vi dricka till och satsar på en Pinot Noir från Gibbston Valley i Nya Zeeland. Firman släppte sitt första vin 1987.

Gibbson Valleys bas-pinot från 2007 släpptes i maj på Sb och kostar 279 kr. Det finns fortfarande en del flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

I den något peppriga och samtidigt saftiga doften finns det mörka vinbär och blåbär tillsammans med röda jordgubbar och hallon. Här finns en ton av jord och chark och en hel del trä/fat.

Munkänslan är något tjock men samtidigt känns vinet lättflyktigt och eftersmaken är skönt lång. Vinbär återkommer i smaken tillsammans med hallon. Här finns också en del vanilj och på minussidan en del alkoholhetta (14,5%).

Både Jen och jag gillar Gibbston Valley Pinot Noir 2007 som vi upplever som lyxigt. Det passar förträffligt till Pizza con patate med sin delikata smak från färskpotatis och krydda från rosmarin.


Pizza con patate

Se här för recept på deg och sås.
Potatis
Färsk rosmarin
Salt
Mozzarella

Kavla ut pizzadegen tunt. Bre på ca 1 dl tomatsås. Skiva potatisen tunt och placera ut dem något överlappande. Salta och strö över rosmarinblad. bryt sönder mozzarellan och strö över denna. Baka i ugn 250° i ca 15 min eller tills pizzan fått fin färg.

Pizzan före gräddning.

Pizza con patate

2 kommentarer:

Rara droppar sa...

Fräck pizza. Den ska jag definitivt testa.

//P

johan p sa...

Och jag kommer att göra den igen!