Anpassad sökning

lördag, maj 19, 2012

2008 Ridge Chardonnay Monte Bello

2008 Ridge Chardonnay Monte Bello


I december 2011 släpptes både Chardonnay Estate från 2009 och denna Monte Bello 2008, båda från Ridge Vineyards. Prisskillnaden, Estate kostade 295 kr och Monte Bello 450 kr och de ofta mycket goda omdömen som det förstnämnda vinet fick stal då till stor del showen från Monte Bellon.

När Jen och jag i julas provade 2009 Chardonnay Estate tyckte vi båda mycket om den men nu, efter att också ha testat 2008 Monte Bello är frågan om vi inte gillade detta ännu mer? Jag är dock inte kompetent nog att på ett rättvist sätt bedöma detta om vinerna inte provas samtidigt. Låt mig bara konstatera att båda är fantastiska viner, om än ganska olika.

2008 Monte Bello är nämligen absolut ingenting för fobiker med specifik fatfobi*. Minnen av de 16 månaderna vinet legat på fat, 90% amerikanska lufttorkade där 10% var nya, är nämligen mycket tydliga och kanske kan de integreras lite om vinet får vila några år till.

Förutom de nämnda faten hittar vi också tropiska frukter, citrus, päron och gula äpple i doften. Till detta kommer en läcker mineralton, vanilj och kokos.

I smaken är faten ännu mera påtagliga men här finns en schyst frisk citrus-syra, melon, gula plommon och dito äpple, ananas och smöriga popcorn.

Vi gillar som sagt Monte Bello Chardonnay 2008 väldigt mycket och dricker det till en hemmassnickrad variant av penne all 'arrabbiata med trattkantareller och zuccini och det funkar utomordentligt bra. Var bara försiktig med peperoncino så att det inte blir allt för hett.

*Specifik fobi definieras som en starkt överdriven och irrationell rädsla för objekt eller situationer. Penne all 'arrabbiata med trattkantareller


2 pers

1 dl torkade trattkantareller
1 peperoncino
1/2 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, fint tärnad
1/2 liten zuccini, halverad och tunt skivad
200 g tomater, gärna små av olika färg, hackade i olika stora bitar
3 msk bladpersilja, hackad
250 g penne
olivolja

Lägg svampen i blöt i hett vatten ca 15 min. Sila sedan och fräs i olja. Smula över peperoncino. Tillsätt lök och morot och stek vidare under omrörning några minuter. Tillsätt vitlök den sista halvminuten och sedan zuccini och tomat. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av vattnet och rör i all 'arrabiatan och persilja. Ringla över lite olivolja. Servera med parmesan.

Penna all 'arrabiata med trattkantareller och zuccini.

2 kommentarer:

Gôut sa...

Visst är MB 2008 ett häftigt vin och det kommer säkert att utvecklas snyggt med lagring dessutom.
Hatten av för den modiga kombinationen fatad eldig maffig Chardonnay och tomatsyra med hetta.

johan p sa...

Hej!

Vissa kallar det modigt, andra dumdristigt och vissa idiotiskt. Jag och Jen tyckte det var gott!

Jag skulle gärna haft garderoben full av Monte Bello men tyvärr tycker inte min arbetsgivare som jag...

En personlig fråga: Kan man få veta lite mer exakt var du håller till? Rååns södra strand är nämligen ungefär där där jag växt upp (Pålstorp) och där mor och far fortfarande håller till (Råå).

/Johan P