Anpassad sökning

söndag, maj 20, 2012

2008 Murphy-Goode Zinfandel Liar's Dice


Vad ska man dricka till kalv med papayasås med marsala och som därför har ganska hög sötma? Vi valde en zin från Murphy-Goode som finns i beställningssortimentet och kostar 159 kr.

Murphy-Goode startades så sent som 1985 av de tre vännerna Dave Ready, Tim Murphy och Dale Goode och fast firman i dag är såld är det Dave Readys son, David Jr som är chefsvinmakare. Till en början satsade firman på druvorna Sauvignon Blanc och Chardonnay men på senare år och sedan Jess Jackson från Kendall-Jackson köpte firman 2006 har det till stor del handlat om Zinfandel och Boureauxblandningar.

Druvorna till Liar's Dice 2008 - 98% Zinfandel, 1,5% Carignane och 0,5% Petite Sirah kommer från Dry Creek Valley och Alexander Valley. Vinet har legat 16 månader på 79 % franska fat och 21% amerikanska. Alkoholhalten är på stadiga 15% men så länge temperaturen i glaset håller sig några grader under rumstemperatur märks det inte alls.

2008 Liars Dice är en trevlig Zin som även om det finns toner i smaken som för tankarna till sylt på mörka bär, inte lider av att bli kladdig. I doften är det mörka bär som regerar, främst björnbär och mörka körsbär men också lite hallon. En trevlig eukalyptuston kryddar till det hela tillsammans med örter och svartpeppar, jord och vanilj.

Vinet har ganska hög syra och här finns en del sandiga tanniner. Fatlagringen är ganska påtaglig i smaken  med vanilj och choklad. Här finns ungefär samma bär som i doften men dessutom en hel del mörka plommon.

En klart trevlig, enkel och billig Zinfandel när man vill ta klivet bort från de värsta syltexcesserna.Papayasås

2 pers

1 msk smör
1 schalottenlök, hackad
1/4 mogen papaya, utan kärnor och skal, tärnad
1 dl vitt vin
1/2 dl Marsala
1/2 dl hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1/2 lime, pressad
Salt
Vitpeppar
Ev. socker

Mjuka upp löken i smör. Häll på vitt vin och Marsala och koka ner till ungefär hälften återstår. Tillsätt papaya, buljong, grädde och limejos. Koka ner till lagom tjocklek och smaka av med salt, peppar och ev socker och ytterligare marsala för att balansera syran från limen. Kör i blender eller med stavmixer. Servera till kalv, kyckling eller fisk och med extra lime vid sidan.

Kalv med papayasås

Inga kommentarer: