Anpassad sökning

söndag, mars 18, 2012

2004 Giaconda Shiraz Warner Vineyard

2004 Giaconda Shiraz Warner Vineyard

Sommaren 2009 reade Sb ut denna Shiraz från och i går hade det blivit dags att testa. Vi köpte Margherita-pizza och lade på ruccola, prosciutto och mozzarella. Finvin passar nästan alltid bra med pizza...

Bakom Giaconda står Rick Kinzbrunner som utbildade sig på UC Davis och har erfarenhet från vinmakande i Napa Valley, Bordeaux, Nya Zeeland och Australien. 1982 planerade han vinrankor på sin egen mark i nordöstra Victoria och fem år senare kom de första flaskorna ut på marknaden.

2004 Shiraz består av 98% Shiraz och 2% Roussanne. Vinet har legat 20 månader på fat där 60% var nya franska.

Vinet har en frisk, kryddig och fruktig doft där körsbär och svarta vinbär dominerar. Kött och framför allt bacon finns också med liksom salmiak. Inte dumt alls!

För att vara från Australien har vinet en påtagligt hög syra. Balansen är enastående. Även här finns körsbär och svarta vinbär men också torkad frukt som katrinplommon. Tanninerna är mjuka och vi hittar lakrits och en hel del fat.

2004 Giaconda Shiraz Warner Vineyard smakar exklusivt och hantverket är fantastiskt. Här finns både kraft och lätthet. Ändå är det här inte helt min grej. För mycket Europa kanske?

Jag betalade 549 kr i augusti 2009.


Pizza med ruccola, prosciutto och mozzarella

Inga kommentarer: