Anpassad sökning

lördag, mars 03, 2012

2008 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Grand Reserve

2008 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Grand Reserve 

Efter att ha läst Ray Isles artikel om kraftfulla cab sauv i Food and Wine passar det bra att plocka fram en Sb-nyhet från Kendall-Jackson i Santa Rosa. Visserligen är kanske Grand Reserve inte ett lika stort vin som de Ray Isle skriver om men här finns ändå tillräckligt mycket kraft, ek och en schysst balans som räcker till för att kvala in i samma kategori.

Kendall-Jackson har sedan San Francisco-advokaten Jess Jackson i början av 1970-talet köpte en päron- och valnötsodling i Lakeport vuxit enormt. Man har flera vinerier runt om i Kalifornien men också i Argentina och Chile. Den största orsaken till att detta har blivit möjligt är firmans Vintner's Reserve Chardonnay som varit en av de mest säljande vinerna i USA. 

Grand Reserve ska kvalitetsmässigt ligga ett snäpp över Vintner's Reserve-serien. Druvorna är från firmans egna vingårdar i Sonoma- och en mindre del från Napa County. Enligt Sb är det 99% Cabernet Sauvignon och 1% Malbec i flaskan. Kendall-Jackson själva skriver på sin hemsida att blandningen är 98% Cabernet Sauvignon, 1% Cabernet Franc och 1% Malbec men det finns andra sidor som hävdar att det enbart finns Cabernet Sauvignon i vinet. Handlar det om olika blandningar till olika marknader? Förvirringen ökar ytterligare när etiketten på flaskan som importören Amka klistat på, berättar att alkoholhalten ligger på 14,5% medan Sb hävdar 13,5%. 

Oavsett allt detta har vinet en ganska komplex, fruktig doft med röda körsbär och svarta vinbär. De senare förekommer både i färsk form och som kirsch eller Crème de Cassis. Här finns också choklad och mint och massor av spår från fatlagringen.Vinet har legat 19 månader på fat. 93% var franska och av dessa var 42% nya.  

I munnen är vinet mjukt men med en del sandiga tanniner. Svarta vinbär dominerar tillsammans med mjölkchoklad men även här finns gott om minnen från fatlagringen.

Ett helt OK vin som funkar utmärkt till fredagens lamm-sandwich med myntapesto men som jag inte tror jag kommer att köpa mer av för att lägga undan. Tror dock att det kan bli ett riktigt bra grillvin när den tiden kommer. Vinet finns i Sb:s butiker runt om i landet och kostar 199 kr. 


Lamm-sandwich med myntapesto, avokado och picklad rödlök.

Myntapesto

2 dl myntablad
1/2 dl mandel
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1/2 dl riven parmesan
salt
peppar

Skålla och skala mandeln. Lägg allt utom salt och peppar i en matberedare och pulsera till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

Ständigt på jakt sa...

Tack för ännu ett mycket bra tips både vad gäller mat och ett spännande vin. Ska testas i morgon.
En klockren smakupplevelse!

johan p sa...

Tack själv och hoppas det kommer att smaka!