Anpassad sökning

söndag, februari 26, 2012

2010 Zilliken (Forstmeister Geltz) Saarburger Rausch Riesling Auslese


Jag har under en tid varit sugen på någon riktigt het mat och halvtorr Riesling och passar på nu när Jen är på jobb i Italien. Jag hade egentligen inte bestämt mig för vad jag skulle laga, bara att det skulle vara något med ganska kraftig hetta.

För en tid sedan ramlade jag över ett recept av Pelle Johansson som innebar ett ganska okonventionellt sätt att laga thaigryta och detta fanns i bakhuvudet. Inte så mycket receptet men väl tillagningsmetoden.  Eftersom det nästan var tomt på asiatiska prylar i skafferi och kyl hos oss fick det helt enkelt bli en sväng förbi närmsta välsorterade Asienbutik där de avgörande besluten skulle tas.

Det halvtorra vinet från Zillliken passade speciellt bra för en ensam middag eftersom det kommer på halvflaska. Priset ligger på 235 kr och det finns hyfsat gott om flaskor i Sb:s vinkällarbutiker.

Vinet har en frisk men samtidigt honungslen doft. Här finns citrus, persika, aprikos och äpple. Dessutom redan en svag antydan om petroleum. I den söta smaken hittar jag honung, citrus, päron, äpple och botrytis. Det här är sanslöst gott och tar hand om hettan i maten på ett förtjänstfullt sätt. Funkar bra att dricka redan nu men kommer att utvecklas och klarar förmodligen åtminstone 20 år i källaren. 


Het kyckling med nudlar 

2 pers

200 g äggnudlar
1 morot, strimlad tändstickstunt i 5-10 cm långa stavar
en rejäl näve böngroddar, färska
1 solovitlök, mycket tunt skivad
3 röda thaichile, delade 
4 kycklinglårfiléer, delade på mitten
olja
1 burk kokosmjölk
2 msk röd masman-currypasta 
fisksås
soya
sesamolja
vårlök, hackad
koriander, hackad
rostad lökSätt ugnen på 175°. Bryt nudlar i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Koka upp kokosmjölken tillsammans med currypastan. Smaka av med fisksås och soya. Stek kycklinglårfiléerna tillsammans med thaichile i olja på inte alltför hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt morötter när det är några minuter kvar och vitlöken precis på slutet. Lägg kyckling, vitlök och morötter ovanpå nudlarna. Försök att inte få med thaichilen. Fördela böngroddarna ovanpå och häll kokosmjölken över alltsammans. Gratinera i ugnen i ca 10-12 minuter. Ta ut och garnera med vårlök och koriander. Häll lite sesamolja ovanpå allt. Servera med finskuren thaichile och rostad lök.


Het kyckling med nudlar

Inga kommentarer: