Fredagens middag blir inställd på grund av sjukdom (krya på er C, J och A) och det blir till att i en hast hitta på något att laga. Först snabbt hem från universitetet för att hälla vinet från Robert Mondavi Winery i karaff och sedan en sväng till utmärkta Hammarby Sjöstads Kött & Deli som slagit upp portarna granne med oss. Affären är specialiserade på amerikanska styckningsdetaljer och för dagen såg Striploin med en härligt tjock fettkappa ut som det bästa valet. Till denna blev det bearnaise och pommes.
Detta har gett ett maffigt, tätt vin med doft av svarta vinbär, körsbär och björnbär. Här finns klassiska cabtoner från blyertspenna tillsammans med mint, lakrits, vanilj och kryddor. Vinet har legat 15 månader på franska fat där 15% var nya. Alkoholholen ligger på höga 15,5% men är fint integrerad.
Vinbär dominerar i den balanserade smaken men här finns också kryddor, choklad och lakrits. Vinet är mycket mjukt men här finns en del tanniner. utmärkt att dricka nu men kan säkert ligga i ganska många år framöver.
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 269 kr. Det är för mycket i jämförelse med vad det kostar i USA men vinet är klart trevligt om man som jag gillar stilen.
Franko provade för något år sedan.
Striploin, bea och pommes. |
5 kommentarer:
Hej,
Skön middag, ser gott ut.
Jag vet inte vad du har för prisuppgift på vinet i USA, men det kostar normalt sett 31 dollar där, vilket gör att det inte alls är "dyrt" i Sverige.
Jag ser det mest som en villfarelse (enlig mig en felaktig åsikt) att ett vin ska kosta lika mycket på ursprungsplatsen som på en exportmarknad.
Lägger man ihop faktorerna Cabernet Sauvignon (den högst betalda druvsorten i USA), Napa Valley (det högst betalda ursprunget i USA), Robert Mondavi Winery (ett väl inarbetat varumärke) och 2007 (en hyllad årgång), borde man istället och mycket mer rimligt säga att vinet är "billigt".
Att man sedan har en annan personlig filosofi för vad en flaska vin oavsett sort och ursprung får kosta, är en helt annan sak.
Bästa lördagshälsningar,
Michel
Michel,
Jag tycker inte att det är dyrt med 269 kr för ett bra vin men jämförelsen med USA irriterade mig.
Stämmer det med $31 är jag så klart benägen att ändra uppgift men enligt Cellartracker är "Community Average" $24 och vid mina, visserligen snabba och hastiga sökningar hittade jag klart billigare priser i USA än i Sverige. Nu vet jag inte vad jag ska tro men låter för närvarande utlåtandet om priset stå kvar i inlägget.
Trevlig lördag till dej också!
/Johan P
Hej igen Johan,
När det kommer till USA, får exempelvis varuhusen och stora distributörer särskilda rabatter och kan till konsument sälja vinerna billgit. Vilket irriterar alla amerikanska vinproducenter som tvingas sälja vinerna till alldeles för låga priser för att överhuvudtaget räknas.
Priset från vineriet, inklusive lokal skatt, är 2011 cirka 31 dollar.
Normalt för en Napa Valley Cabernet Sauvignon av god kvalitet är cirka 30-40 dollar, från mer väletablerade firmor (mer kända och hyllade), cirka 35-55 dollar. Då talar man om instegsvinerna.
Söker man på appellationsviner får man oftast lägga till 10 dollar.
Napa Valley är inte billigt. Man brukar ofta säga att Napa Valley står för cirka 3.5% av den totala vinproduktionen i Kalifornien, men cirka 35% av det ekonomiska värdet vid försäljning.
Det säger en hel del...
Må godast!
Michel
Michel,
Jag tycker faktum kvarstår. Average Joe får omräknat betala 167 SEK och han har inte svårt att hitta vinet för 140 SEK. Oavsett anledning är det ingen som tvingar Constellation Brands till detta och det är till dessa priser jag förhåller mitt uttalande om att 269 kr i beställningssortimentet är för mycket.
Jag tror inte vi kan enas i denna prisdiskussion. Låt oss istället säga att vinet är gott!
Sportlovshälsningar och trevlig söndag,
Johan
detta vin går att finna för 150 pix i staterna, nu är Jamis ute och trampar vatten
/Johan
Skicka en kommentar