Anpassad sökning

lördag, februari 18, 2012

2008 Bodega Catena Zapata Chardonnay Alta

2008 Bodega Catena Zapata Chardonnay Alta

Jen tittar på Rachel Ray och vill testa ett av hennes recept som låter smarrigt. Dock blir det en del förändringar från originalet. Till detta bestämmer vi oss för att satsa på en Chardonnay från Argentina som Den långe Jugoslaven tipsat om men hyser vissa tvivel på att kombinationen ska fungera. För att öka chanserna till en lyckad matchning gör vi också en sallad med bland annat apelsin och pistagenötter.

Catena Alta som släpptes på Sb 1 februari och kostar 175 kr, är en riktigt trevlig bekantskap med doft av apelsin och andra citrusfrukter och rejält med fat. Här finns både popcorn, smör och nötter. Vi hittar också en metallisk ton och något som närmast påminner om Ahlgrens bilar.

Bodega Catena Zapata ligger i provinsen Mendoza, ett tiotal mil från Santiago. Alta Chardonnay gjordes första gången 1995 med druvor från vingårdar som ligger ungefär 1500 m ö h. Det har legat ett år på franska ekfat.

Vi upplever att vinet har ganska hög sötma. Enligt uppgift ligger sockerhalten på 4,5 g/liter. I smaken finns det gott om gula plommon och mogna päron. Här finns apelsin, nötter och en aningen kryddig ton och vi gillar det!

Tyvärr funkar vinet bara sådär till maten trots apelsinen och pistagenötterna vi adderat. Både vinet och den mycket goda fiskrätten hade definitivt mått bra av bättre kompisar.



Grekisk bakad torsk

4 pers

400 g torskfilé, eller annan vit fisk
salt och peppar
olivolja
1/2 baguette, riven i ganska grova bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl hackad persilja
2 msk hackad färsk oregano
2 msk hackad färsk timjan
5 soltorkade tomater, strimlade
en nypa chiliflakes
1 röd paprika, grillad och strimlad
1 rödlök (ganska stor), strimlad
10-12 kalamataoliver
2 dl smulad fetaost


Pilla bort kärnorna från oliverna och hacka dem grovt. Lägg fisk i en ugnsfast form. Salta och peppra och ringla över lite olivolja. Blanda övriga ingredienser och lägg blandningen på fisken. Ringla lite olivolja också över detta. Baka i ugn 200° i ca 20 minuter.


Grekisk bakad torsk och sallad med apelsin och pistage.

4 kommentarer:

Vintresserad sa...

Både vin&mat låter gott - men precis som du skriver kanske hellre med andra kompisar. Varför inte en vit grek till maten? Tex en Sigalas Santorini (nr 74138)? Har för mig att den hade en syra&mineral som kan matcha oliver&rödlök. MVH - Vintresserad

johan p sa...

Tack för tipset! Vi ska definitivt laga maten igen och då får det bli greken.

Anonym sa...

Det står 2008 på flaskan.

johan p sa...

Mitt misstag. Ändrat nu. Tack!