Anpassad sökning

söndag, december 11, 2011

2009 Little Beauty Pinot Gris


Nystartade Little Beauty från Waihopai Walley ungefär mitt i Marlborough, Nya Zeeland, gör små volymer av Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer och Pinot Noir. Trots de små volymerna är Little Beauty en storsatsning med modern teknik i de ekologiskt certifierade vingårdarna. Vad jag kunnat få fram exporteras vinerna än så länge endast till Storbritannien och Skandinavien.

2009:an är andra årgången av Little Beauty Pinot Gris och odlingen som planterades 2002 upptar mindre än 2 hektar. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 139 kr.

Vi dricker det till kycklinglårfilé som ”marinerats” i sriracha (en stark chilesås) wokade nudlar och en sur-söt ananassås. Vinet som är torrt men har ganska hög restsötma, tar hand om hettan från srirachan och det blir en perfekt matchning med sötman och syran från ananassåsen.

Little Beauty Pinot Gris har en blommig, mineralig doft med massor av frukt. Här finns gråpäron, aprikos, persika, ananas och clementin.

Vinet har som sagt ganska hög restsötma och honung återfinns i smaken. Syran är också ganska hög och gör att vinet upplevs friskt och fräscht. Förutom honung hittar vi melon, ananas och vanilj.

Ett vin som smakar mycket bra på egen hand och är mycket matvänligt. Det här kommer vi att beställa mer av!


Sriratchakyckling med söt-sur ananassås

4 pers

400 g kycklinglårfilé
½ msk salt
1 msk lökpulver
½ msk vitlökspulver
½ msk rökt paprikapulver (het)
1 msk olja
½ dl sriracha
140 g ananasringar, skurna i små bitar, ca 1 cm
1 dl äppelcidervinäger
1 dl farinsocker
2 tsk potatismjöl
salt

Lägg kryddor och kyckling i en plastpåse och skaka så att kryddorna fördelas jämt på köttet. Tillsätt sriracha  och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Woka snabbt på hög värme och lägg kycklingen i en ugnsfast form. Kör klart i ugn 200° i 15 min.

Koka upp vinäger och farinsocker. Blanda ut potatismjöl i lite vatten. Blanda i såsen. Ta bort från värmen så fort det kokar upp igen. Smaka av med salt. Vänd i ananasen.


   Sriratchakyckling med bok choi, söt-sur ananassås och wokade 
nudlar med purjolök, röd paprika och ostronskivling.  

2 kommentarer:

Kayaker sa...

Intressant! Jag läste ju om Little Beauty i Livets Goda för ett tag sedan och blev lite nyfiken.
Har ni prövat något av de andra vinerna också?

johan p sa...

Nej men jag har lagt in beställning på Sauvignon Blanc och Pinot Noir, alltså de viner som finns i beställningssortimentet tillsammans med Pinot Gris.

Tyvärr finns inte Riesling och Gewurztraminer med där, de som jag annars tycker verkar mest intressanta.