Anpassad sökning

torsdag, december 22, 2011

2009 Ridge Chardonnay Estate


2009 gjorde Ridge inte någon Chardonnay Monte Bello, firmans vita prestigevin. All Chardonnay från vingården med samma namn blev istället buteljerat som Estate och i december släpptes 360 flaskor på Sb för 295 kr styck.  Det finns fortfarande några kvar och jag är sugen på att köpa varenda en!

Vi har vid flera tillfällen provat Chardonnay från Ridge och de har aldrig varit dåliga men ibland fantastiska. Bästa hittills var en Monte Bello från 2004. Estate 2009:an visar sig dock vara nästintill lika bra!

Det doftar våt sten, citron, grape, gula blommor, rambutan, smör och aningen vanilj från fatlagringen. Här finns dessutom päron och äpple.

Mineraltonen återkommer i smaken liksom diverse citrusfrukter men här finns också melon, päron och ananas. Fat finns definitivt med i bilden men de är vrålsnyggt integrerade. 10% av vinet har legat femton månader på nya ekfat, 15% på ett åt gamla, 25% på två och 30% på tre-fyra år gamla fat. 93% av dessa var amerikanska och 7% franska.

Inspirerade av Anders Öhman bestämmer vi oss för att laga Kyckling Kiev som borde fungera bra med vinet. Receptet vi använder är från Öhmans Mat & Vin men vi använder panko istället för vanligt ströbröd. Jag är inte säker på att det var någon förbättring men detta är nog det bästa man kan göra med trist bröstfilé av kyckling och det blir inte oväntat, en höjdare tillsammans med Chardonnay från Ridge.   

Kyckling Kiev med sparris och sallad med galiamelon.

Inga kommentarer: