2004 Charles Melton Nine Popes
|
I februari 2008 inhandlade jag en flaska Nine Popes från 2003 på Sb. Den
hamnade i källaren men försvann vid det sorgliga och fortfarande något
overkliga inbrottet, ungefär vid den tid jag hade tänkt ta fram korkskruven. Jag
har alltså aldrig smakat detta prestigevin från Charles Melton i Barossa.
Förrän nu.
Vid vårt besök i Antwerpen fanns Nine Popes i årgång 2004 i butiken Ad
Bibendum för 324 kr och jag skulle äntligen få chansen att testa. Att 2003
kanske anses vara ett bättre år hade mindre betydelse. Att dricka 9 Popes känns
på något sätt som att komma ikapp verkligheten…
Druvblandningen i 9 Popes består av Shiraz, Grenache och Mourvedre men
hur stora respektive andelar handlar om har jag inte lyckats få fram.
Doften domineras av röd frukt som körsbär och plommon. Här finns
vinbärsgelé, lakrits, svartpepper och fattoner. I smaken är det främst plommon
och svarta vinbär tillsammans med kryddor och fat. Vinet är mycket saftigt och
här finns i stort sett inga tanniner alls. Mycket matvänligt men jag tror dock
att vinet passeras sin peak så drick nu!
Jag låter vinet ackompanjera tjälknöl på hjort, en krämig potatisgratäng
och haricots verts.
Tjälknöl på hjort
6 pers
1 hjortstek på ca 2 kg
7 dl vatten
3 dl rött vin
2 tsk socker
1 dl salt
2 lagerblad
Sätt in den frusna steken i ugn 100°. Sätt i termometer efter några
timmar när köttet tinat så pass att det är möjligt. Kör i ugnen tills
innetemperaturen når 65° Koka under tiden ihop ingrediensena till saltlagen och
låt svalna. Lägg det färdiga köttet i en tät plastpåse och häll på saltlagen.
Låt stå i ca 4 h. Torka sedan av köttet och skiva upp det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar