Anpassad sökning

söndag, oktober 09, 2011

2010 Birichino Grenache Vieilles Vignes


Birichino i Santa Cruz drivs av Alex Krause och John Locke med förflutet hos bland andra Bonny Doon och firman gör tre viner. Förutom denna Grenache också en Rosé (66% Cinsault, 21% Grenache och 13% Vermentino) och vita Malvasia Bianca som jag drack för en tid sedan och tyckte mycket om. Det röda och vita vinet finns i beställningssortimentet men tyvärr inte den urgoda rosén. Jag hoppas att importören Handpicked tar in alla tre vinerna nästa gång.

Grenache-druvorna kommer från oympade rankor i den 4,5 ha stora Besson Vineyard som planterades 1910. Skördeurtaget var förra året 2 ton/acre (1 acre = 0,4 ha) och druvorna har sorterats hårt.Vinet har legat på neutrala franska fat och är ofiltrerat.

Vinet doftar jordgubb, hallon och mörka körsbär. Här finns en svagt syltig not och någon bakkrydda. Är det kanske kanel? Bakom alla jordgubbarna finns det en gräsig, örtig ton.

Smaken innehåller också jordgubbar och körsbär. Vinet är saftigt utan att vara sött eller kladdigt och även här hittar vi någon krydda som vi inte kan precisera närmare.

Jättegott och när jag dricker detta vin börjar jag förstå den senaste tidens Grenache-hype.

Birichino Grenache VV finns i beställningssortimentet och kostar 175 kr.

Vår mat i dag blev utmärkt men tyvärr inte jättebra till det goda vinet. Svartpeppartofun från Yotam Ottolenghis senaste bok Plenty lagade vi med mindre chile och svartpeppar än i originalreceptet men det blev ändå aningen för hett för vinet.


Svartpeppartofu

2 pers

250 g tofu, skuren i 2 cm tärningar
maizena
olja
5 msk smör
6 små schalottenlökar, finskurna
2 röda spanska chiles, finskurna utan kärnor och mellanväggar
6 vitlöksklyftor, finhackade
1,5 msk riven ingefära
1,5 msk ketchap manis
1,5 msk ljus soya
2 msk mörk soya
1 msk socker
2,5 msk grovmalen svartpeppar
6 vårlökar, varje lök skuren i tre delar

Vänd tofun i maizena. Stek i olja tills de blir gyllene. Lägg på papper och låt överflödig olja rinna av. Sautera schalotten, vitlök, chile och ingefära i smör i 15 min. Häll på soya blandat med socker och tillsätt därefter svartpeppar. Lägg tillbaka tofun och låt den bli varm och vänd sedan ner vårlök. Servera med ris.
Svartpeppartofu med ris.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

om du jämför mot Andrew Murray, hur är då detta vin, godare, sötare?

Vad tycker du om prisskillnaden
/J

johan p sa...

hej,

birichino är slankare och elegantare än murray med mindre sötma och helt annan fatbehandling och snyggare balans.

jag tycker 175 kr är billigt för biricinon i förhållande till kvalitén.

/johan p