Anpassad sökning

lördag, oktober 22, 2011

2006 Clarendon Hills Astralis


Det finns viner som står extra högt upp på  min önskelista och Astralis från Clarendon Hills har länge varit  ett av dessa.  Vinet säljs just nu på storrea i Sb:s butiker. Det finns fortfarande några flaskor kvar i vinkällarbutikerna för 1589 kr. Det genomsnittliga priset på Cellar Tracker är $321 (2250 SEK).

Givetvis borde Astralis ligga i källaren i många år innan korkskruven kommer i närheten av den men det var aldrig aktuellt hos oss. Nyfikenheten var helt enkelt för stor och när våra vänner Australienfantasterna kom på söndagsmiddag var det dags. Då hade jag ändå lyckats hålla mig i närmare en månad! Clarendon Hills meddelar att vinet bör drickas senast 2050!

Maten denna söndag som fick ackompanjera Astalis var helstekt entrecôte, butternut puré, körsbärssås och  blandade wokade grönsaker. Jag hade tänkt lägga ut recept på pumpapurén men även om den blev god, varken smakade eller uppförde den sig som jag väntat mig. Därför blir det ytterligare försök innan receptet hamnar här.

Clarendon Hills från South Australia några mil söder om Adelaide, gör endast röda så kallade single vineyard wines av Grenache, Syrah, Cab Sauv, Merlot och Mourverde. Allt som allt har firman nitton olika vingårdar och man buteljerar till exempel nio varianter av Syrah. Druvorna till Astralis kommer från vingården med samma namn i McLaren Vale.

Firman startades 1990 av Roman Bratisiuk, biokemist och vinälskare som också blev Clarendon Hills vinmakare. Flaggskeppet Astralis gjordes första gången 1994, upptäcktes av Robert Parker som gav det 97 poäng och firmans lycka var gjord. 2006:an som det endast gjordes 7800 flaskor av fick förresten 99 poäng i Parkers "The Wine Advocate".

Eftersom vinet är så pass ungt ger vi det närmare ett dygn i karaff innan det är dags för middag men vi provsmakar givetvis direkt vid flaskans öppnande och slås hur lättillgängligt vinet är vilket är. Klart överraskande för mig som väntat mig ett tanninsträvt monster. Dagen efter innan gästerna anländer, tar Jen och jag en liten paus i matlagningen för att sätta oss ner och utan distraktion av trevliga samtalsämnen, ägna full uppmärksamhet till vinet.

I den ganska slutna doften hittar vi körsbär och blåbär tillsammans med en animalisk ton och vanilj från fatlagringen. Här finns en mängt kryddor tillsammans med kaffe och mjölkchoklad. Astralis har legat 18 månader på nya franska fat.

Om doften var sluten öppnar vinet verkligen upp i munnen. Här finns mörka bär - björnbär, svarta vinbär och plommon. Dessutom något vi inte vet riktigt vad vi ska kalla men i brist på bättre får det bli grafit. Tanninerna är ganska mjuka och eftersmaken bland det längsta jag varit med om. Galet bra men givetvis ett galet pris. Trots rea!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte 2005 som säljs på bolaget?

johan p sa...

Enligt hemsidan är det 2005 men vid mitt besök på Regeringsgatan såg jag bara 2006:or på hyllan.

Vintresserad sa...

Hej Johan - kul med en rapport om denna legendar. Har missat "rean" - närmare 1600 SEK är ju ändå rätt mkt pengar, samtidigt har jag provat 2005 Astralis en gång - och det var verkligen minnesvärt. En sällsam kombination av intensitet i frukten, silkiga tanniner, längd och drickbarhet (precis som du skriver - utan att bli ngt tanninmonster). Får helt enkelt se om det går att få in en flaska i budgeten... MVH - Vintresserad

Anonym sa...

Där ser man!!Jag trodde inte du drack något utanför USA. Tackar för detta!! Har själv aldrig provat Astralis men vinet har jag så klart hört talas om. Verkar som en häftig upplevelse. Kan tänka att det krävs en rejäl köttbit för att matcha vinet. Drack själv igår Peter Lehmanns Stonewell Shiraz från 1998 på en provning. Kan lugnt säga att detta vin även stack ut hakan. Inte det minsta tecken på ålder i färgen. Lite portvinsstuk i doften och massivt i munnen med en lång eftersmak. Påminner om din beskrivning av Astralis men för en kostnad av 380 kr, visserligen för ett antal år sedan. Har en stark känsla att det kostar mycket mer idag./Höganäs

Anonym sa...

Konstigt, det finns bara 2005 på Regeringsgatan, och inget annat har funnits där, enligt personalen?

johan p sa...

Ett mysterium. Som jag skrev såg jag bara 2006:or men jag gick inte igenom alla flaskorna som just då fanns i butiken. Som bilden visar är jag inte helt snurrig på denna punkt (men personalen verkar vara det...).

Anonym sa...

Tack för svar Johan. Jag ringde dit och troligen kollade dom väl inte tillräckligt noga. Det ska finnas 13 flaskor kvar. Har du en känsla av att någon av dessa kan vara 2006, trots allt? I så fall skickar jag en löpare dit, bor i GBG själv, :-).

johan p sa...

Jag tycker nog det kan vara värt att skicka en löpare. Happy hunting!