Anpassad sökning

söndag, oktober 02, 2011

2008 Pieropan Soave Classico La Rocca


Inte för att det i går var World Vegetarian Day lagade jag en enkel rätt med pasta, aubergine och getost. Receptet hittade jag på Food & Wines hemsida. Mycket gott och klassikern La Rocca från Pieropan som gjorts sedan 1978, satt som en smäck till den rostade auberginen.

Pieropan från byn Soave strax öster om Verona i norra Italien, grundades 1890. Firman förfogar över 30 ha druvodling och vingården La Rocca har fått sitt namn efter det medeltida slottet i Soave.

La Rocca som är gjort på 100% Graganega doftar päron, gula äpplen och tropiska frukter. Här finns också grape och torkade aprikoser. En bukett örter och tydliga mineraltoner finns också med i bilden.

Smaken är rik och fyllig med gula äpplen, tropisk frukt och mineral.  Eftersmaken är krämig och fet men på samma gång frisk. Ett härligt matvin som kan drickas nu men som förmodligen klarar ryggläge i ganska många år. La Rocca kostar 199 kr och det finns fortfarande flaskor kvar Sb:s butiker men vinet ligger också i beställningssortimentet för samma pris.

Terroiristen har också smakat.

Fusilli med rostad aubergine och chevre

2 pers

1/2 medium aubergine, skuren i 1,5 cm breda strimlor
olivolja
salt
svartpeppar
200 g fusilli
0.5 dl kokvatten från pastan
1/2 vitlöksklyfta, hackad
 1 liten nypa chiliflakes
1 msk pinjenötter, rostade och hackade
0,75 msk citronjuice
1 msk persilja, hackad
1 tsk citronzest
30 g chevre

Bred ut auberginestrimlorna på en en plåt med bakplåtspapper. Ringla över någon msk olivolja. Rosta i ugn 200° i 30 min. Vänd bitarna och rosta vidare 10 min. Koka pastan. Spara 1/2 dl av vattnet. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Fräs vitlöken någon minut och tillsätt chiliflakes. Fortsätt fräsa i 30 sekunder. Tillsätt pasta, aubergine, pinje, kokvatten och citronjos. Rör runt så att allt blandas. Tag järnet från värmen och tillsätt zest och persilja. Rör runt. Smula därefter över chevren. Låt den smälta något och servera.

Fusilli med rostad aubergine och chevre.

2 kommentarer:

maria sa...

hej johan,
tack för ditt arbete med en inspirerande och lärorik blogg. nästan så att jag njuter när jag läser dina inlägg..
vänligen maria

johan p sa...

tack maria!