Anpassad sökning

söndag, maj 08, 2011

2009 Àlvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco

2009 Àlvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco

Saes är den gård där Àlvaro Castro, en av de stora inom vinnäringen i Dão bor och där hans vineri ligger. Quinta de Saes Reserva Branco är gjort på druvorna Encruzado (80%) och Cercial (20%). Alkoholhalten ligger på 13% vilket är normalt för vinerna från Àlvaro Castro som säger alkohol i vin är som salt i mat - han vill inte ha för mycket.

Vi dricker vinet till en risotto med krämig purjolök och rostad mandel. Alltihop toppas med lite av årets stenbitsrom. Det visar sig fungera perfekt och vinet är enkelt att para ihop med mat. Här finns en härligt hög syra som rundas av med smör och nötighet från jäsningen på begagnade franska ekfat.

I doften dominerar grape och clementinskal men det finns mer fruktighet i form av melon, päron och grönt äpple. Vi hittar också gräs och mineral. Samma saker återkommer i smaken. Mycket gott!

Det finns tyvärr bara enstaka flaskor kvar på Sb för 156 kr men det finns också i beställningssortimentet för 198 kr. Just nu ligger Sb:s webplats nere på grund av tekniskt underhåll och jag vet inte vilken som är den aktuella årgången i beställningssortimentet.Risotto med purjolök

2 pers

2 dl risottoris
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk olja
3-4 dl kycklingbuljong, sjudande
1,5 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesan
salt
1 normalstor porjolök, strimlad
1 msk smör
1/2 dl grädde
1 msk kycklingfond
1/2 liten citron, zest och jos

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt schalottenlök och fräs till den blir mjuk. Tillsätt risen och vänd runt i oljan. Tillsätt vinet och koka bort. Häll på den varma kycklingbuljongen så den precis täcker riset. Koka långsamt under omrörning i ca 20 minuter. Tillsätt mer buljong efterhand.

Hetta upp smör i en kastrull. Tillsätt purjolöken och mjuka upp den i smöret. Häll på grädde och kycklingfond. Koka ihop och smaka av med citron, salt och vitpeppar.

Tillsätt purjoröran och parmesan till riset när det kokat klart.

Servera med rostad mandel och stenbitsrom.

Purjorisotto med rostad mandel och stenbitsrom

Inga kommentarer: