Anpassad sökning

söndag, maj 01, 2011

2005 Léon Beyer Pinot Gris Cuvée des Comtes d'Eguisheim


Förra helgen åt vi brunch på utmärkta Saturnus på Eriksbergsgatan i Stockholm. Jag åt en kryddig korv som var fantastiskt god och  inte överraskande visade den sig komma från Taylors & Jones.

I fredags var jag där men då fanns inte den sorens korv att köpa och istället fick det bli några Smoked beef, jalapeno & thyme. Till detta gjorde vi en potatissallad som mer eller mindre var kopierad från Homesick Texan. Tillsammans med lite grönsallad blev det en enkel men riktigt god middag.

Till detta valde vi en Pinot Gris från Léon Beyer i Alsace som passar den något kryddiga maten perfekt. Kostar 299 kr på Sb.

Vinet har en blommig doft med gula äpplen, melon och sparris. Direkt vid öppnandet av flaskan finns det också en svag champinjondoft som dock blåser bort ganska snabbt precis som den inte helt angenäma smaken av burkchampinjoner gör efter några timmar i karaff. I doften hittade vi också kryddiga örter och mineral.

Smaken är kryddig med gula äpple, exotisk frukt, honung och mineral.  


Jalapeño-potatissallad

4 pers

2 röda lökar, strimlade
1/2 dl äpplecidervinäger
1 lime, pressad
1 kg fast potatis, skurna i kuber
2 selleristjälkar, fint tärnade
2 msk socker
1 dl äppelcidervinäger
1 kg potatis
1/2 dl jalapeño pickles (recept nedan)
0,25 dl dijonsenap
1/2 dl majonnäs
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk spad från jalapeño pickles
salt och peppar

Snabbpickla rödlök  genom att koka ihop 1/2 dl vinäger, limejos och socker och häll över löken. Låt stå i någon timme. Koka potatiskuber. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Blanda med 1/2 dl äppelcidervinäger. Ställ kallt i ca 30 min. Lägg därefter i lök, jalapeños, och selleri. Rör ihop senap, majonnäs, picklesspad och paprikapulver och blanda med potatisen.


Jalapeño pickles

250 g jalapeños, skivade
2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1 tsk senapsfrö
1/2 tsk nejlikor
1/2 tsk kryddpeppar
1 kanelstång

Lägg strimlad jalapeño i en burk. Koka ihop vinäger, socker och kryddor och häll över chilen. Låt stå i något dygn. Mycket godare än färdigköpt!

Jalapeño-potatissallad med Smoked beef, jalapeno & thyme sausage


Inga kommentarer: