Anpassad sökning

lördag, maj 21, 2011

2007 Bodegas Neo Mencía Motivo


Det finns fortfarande gott om det här vinet runtom i Sverige och för 89 kr är frågan är om det inte blir sommarens grillvin, åtminstone om det grillade serveras med tillbehör utan hetta eller alltför mycket sötma. En söt bbq-sås med chile är till exempel inte exemplariskt.  Annars har jag svårt att se att det skulle finnas några verkliga utmanare.


Bodegas Neo har en urfånig men förmodligen dyr hemsida. Man har dock inte orkat skriva den på något annat språk förutom spanska utan istället byggt in Google Translator med alla alla språkliga konstigheter som då uppstår.

Jag tänker därför inte skriva om "betalningar (...) i Carracedelo" eller "Sladdtyp" utan istället konstatera att det handlar om 100% Mencía som legat 6 månader på fransk och amerikansk ek. Jag vet inte fördelningen men för 2008:an var det 60/40.

Detta har satt tydliga avtryck i den något rökiga doften som är mycket fruktig av både röda och mörka bär. Här finns en gräsig eller örtig ton tillsammans med vanilj och lakrits och överraskande nog hittar vi också tydliga drag av päron.

Smaken är också den mycket fruktig men samtidigt också något syrlig och stram. Här finns en hel del tannindamm. Mörka bär och choklad är uppenbara men vi hittar också drag av örter och gräs.

Vi dricker Motivo till hjortburgare med bacon, blue cheese-kräm och guaqamole och alldeles för små kummin-scones istället för vanliga bröd. Trots brödstorleken som gör det omöjligt att äta burgarna snyggt och med värdighet blir de jättegoda och perfekta till vinet.

Sa vi sommarens grillvin?!!
Hjort- baconburgare med blue cheese och guaqamole

3 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Vilken uppmaning, nu måste jag prova årets grillvin :)

..och Ghaa ännu en gång önskar jag att vi åt samma mat ;) Dina recept och vintips är i en klass för sig.

//David

Niklas Jörgensen sa...

Johan, samma våglängd här ikväll! Efter en lång dag i flyttens tecken så blev det en Bierzo till kvällens chilikryddade kalkon!

Och även om det inte är samma vin - provade Viernes från Vinedos Godelia - så är det löjligt klunkbart och försvinnande gott. Ska vi inte försöka ses innan alla drar iväg till sydligare breddgrader i sommar?

MVH

Niklas

johan p sa...

David,

Tack för de vänliga orden. Det ska bli spännande att höra vad du tycker om Motivo.


Niklas,

Klart att vi ska försöka ses! Jag mailar dig våra planer för sommaren.


/Johan P