Anpassad sökning

söndag, maj 15, 2011

2008 Man O' War Vineyards Syrah Dreadnought


Ännu en kork-katastrof! I fredags hade vi tänkt dricka en Andrew Will Syrah Annie Camarda från Washington State men den var korkskadad och fick gå tillbaka till Sb. För att vara på den säkra sidan blev det istället 2008 Man O' War Vineyards Syrah Dreadnought från Waiheke Island, strax utanför Auckland, Nya Zeeland. Den kommer självfallet med skruvkork som nästan allt vin från Nya Zeeland.

En befolkning på strax över 7500 personer gör Waiheke Island till den mest tätbefolkade ön på Nya Zeeland och efter nord- och sydön den med flest invånare. På ön ligger flera vinerier och som har rykte om sig att göra bra vin på Syrah.

Ett av dessa är Man O' War Vineyards vars druvodlingar upptar ungefär 60 ha, fördelade på 90 små vingårdar där man odlar flera sorters druvor. På den röda sidan handlar det om olika Bordeaux-druvor och Syrah.

2008 Man O' War Vineyards Syrah Dreadnought är ett mycket bra vin. Här finns en något rökig, jordig doft med körsbär och björnbär, svartpeppar och en del gräs och anis. Vinet har legat 15 månader på ekfat, 15% nya franska och 5 % nya amerikanska, resten begagnade. 

Vinet är nästintill perfekt balanserat men har en något svag mitt. I den fruktiga smaken hittar vi körsbär, björnbär och svarta vinbär. Här finns mineraler, fat och initialt en svag metallton som blåser bort under luftningen. Hela paketet avslutas med en dos tannindamm. Ett härligt vin!

Vi dricker vinet till fläskkarré med en asiatisk touch och vinet fungerar perfekt till den kryddiga men inte heta maten.


Ps. Punkaren provade Man O' War på New Zealand Wine Fair 2010.

Five spice karré

4 pers

1-1,5 kg fläskkarré
1 tsk salt
svartpeppar
1+1 tsk five spice
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 apelsin, zest och jos
1,5 dl ljus soya
0,5 dl cognac
2 msk honung

Blanda 1 tsk five spice, salt, peppar med apelsinzest och vitlök. Gnid in karrén med kryddblandningen. Lägg i en ugnsfast form. Blanda soya, apelsinjos, honung, cognac och 1 tsk five spice. Häll detta över karrén och sätt i en ugnstermometer. Stek i ugn 150° tills innertemperaturen når 80°. Låt köttet vila i ca 10 minuter och skär sedan upp.  Häll soyablandningen i en kastrull och koka upp. Smaka av med socker. Red med 1,5 msk maizena.  Servera köttet med wokade grönsaker och såsen.

Five spice karré med wokade grönsaker och ris.

Inga kommentarer: