Anpassad sökning

söndag, maj 29, 2011

2008 Clairault Chardonnay Estate


Clairault i Margaret River startades 1976 och ligger i framkant i Australien vad gäller ekologisk druvodling och vinmakande.

2008 var ett vädermässigt tufft år i för druvodlare i denna del av Western Australia vilket ledde till extremt låga skördeuttag. Vinet har jäst i franska ekfat, 33% nya men hur lång tid det spenderat på fat har jag inte lyckats luska ut.

Det har i alla fall fått en rejäl men balanserad dos pop corns-smörig ek i doften. Vidare finns här champinjoner, både konserverade och färska, citruszest, sparris och melon, päron och mineral.

Även i smaken är faten tydliga och här finns också blodapelsin och blodgrape, zitruszezt och tropisk frukt. För mycket tropiska smaker kan bli ganska kväljande men i Clairault Chardonnay Estate håller syran allt i schack. Ett bra vin som funkar utmärkt till vår pasta med räkor i smörsås som fått en extra dos karaktär med hjälp av en aning chipotle i adobosås.


Räkor i smörsås


2 pers


1 schalottenlök, strimlad
4 vitlöksklyftor, finhackade
olja
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1/2 chipotle i adobo, hackad
1 msk räkfond (alt färdigköpt hummerfond eller liknande)
1/2 kg räkor med skal
1/2 dl hackad basilika
basilikablad till garnering

Skala räkorna. Fräs lök i olja på mediumvärme utan att den tar färg. Tillsätt vin och koka ner till endast någon matsked återstår. Häll på grädde, chipotle, fond och hackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen och tillsätt skalade räkor. Låt de bli varma innan allt blandas i nykokt pasta (250 g till 2 pers). Garnera med basilikablad och servera med nyriven parmesan och svartpeppar.
Pasta med räkor i gräddsås

Inga kommentarer: