Anpassad sökning

lördag, maj 07, 2011

2007 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Vintner's Reserve


Vi fortsätter att prova lite billigare kaliforniska cabbar från 2007 och har kommit fram till Kendall-Jacksons Vintner's Reserve som importeras av Amka och kostar 186 kr (beställningssortimentet).

Kendall-Jackson startades 1982 av paret Jess Jackson och Barbara Banke. De båda driver fortfarande familjeföretaget där också parets tre barn är involverade. I USA sålde Kendall-Jackson 2010 mer vin för över $15 flaskan än någon annan producent.

Druvorna till Vintner's Reserve kommer från Sonoma (63%), Napa (30%) och Mendocini (7%). Förutom Cabernet Sauvignon (92%) består druvblandninen av 5,2% Merlot och små mängder Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot.

När flaskan är nyöppnad doftar vinet plommon, jordgubbsbugg och hallon men efter några timmar i karaff mörknar frukten och vi hittar nu svarta och röda vinbär, bigarråer, en aning blyertspenna och tydliga spår av fatlagringen. Vinet har legat 12 månader på 67% franska och 33% amerikanska fat.

I munnen är vinet mjukt men har en del tanniner, Smaken är kryddig och innehåller vinbär, björnbär och blåbär samt vanilj. Här finns ganska hög syra och bra längd på eftersmaken. 

2007 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Vintner's Reserve är mycket Kalifornien och även om det inte gungar vår båt alltför mycket är det tillräckligt för att vi ska lägga undan ett par flaskor några år.

Vi dricker vinet till ett pizza pie experiment med topping bestående av köttig färsk korv, champinjoner, chili-chorizo, mozzarella och lagrad pecorino. Experimentet består i att på halva pajen lade jag mozzarellan underst och på den andra halvan överst. Enligt Louie Barbati på L&B Spumoni Gardens i Brooklyn blir brödet mindre "soggigt" om mozzarellan placeras underst. Vi märker dock ingen större skillnad. Vår pizza är inte soggig någonstans.

Pizza pie med mozzarella underst (till vänster) respektive överst

Inga kommentarer: