Anpassad sökning

måndag, april 25, 2011

1998 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling Spätlese

1998 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling Spätlese

Åter hämtar vi inspiration i Minh Du Alnengs bok Äta ris när det gäller att hitta het mat som ska fungera till en Spätlese. Denna gång fastnar vi för en nudelsallad med kyckling och ingefärssås men vi använder sådant vi har hemma och avviker därmed ganska rejält från originalreceptet. Ingefärssåsen är däremot kopierad rakt av.

I början av mars drack vi årgång 89 av detta vin men 98:an tycker jag är bättre. Vinet doftar ännu mera bilverkstad och här finns gott om frukter som melon, mango, aprikos och persika. Dessutom citrus, honung och en stor bukett gula blommor.

Sötman är hög och vinet klarar rejält med chilehetta. Syran är rund och ganska blygsam men tillräcklig för att allt inte ska falla ihop till sockerlag. I smaken finns främst röda äpplen och honung.

Jag minns inte säkert vad vinet kostade men det var under 150 kronor vilket gör det till ett fantastiskt kap!Vermicellisallad med kyckling och ingefärssås

2 pers

2 lårfiléer av kyckling
150 g risvermicelli
100 g böngroddar
100 g sockerärtor
2 schalottenlökar, strimlade
2 asiatiska chiles. utan kärnor, strimlade
1/2 lime, jos
4 spring onions, strimlade
1 knippe sweet basil, strimlad
1 knippe koriander, strimlad
isbergssallad, strimlad (en näve)

Koka kyckling i vatten ca 15-20 min. Låt svalna och strimla. Blanda med limejos. Stek schalottenlök och 1 chile i lite olja. Ställ åt sidan. Lägg böngroddar i kokande vatten 1 minut. Skölj i kallt vatten. Koka vermichelli enligt anvisningar på paketet. Skölj i kallt vatten. Blanda alla ingredienser och servera med ingefärssås.


Ingefärssås

3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1  röd asiatisk chili
1,5 msk socker
2 msk vatten
1/2 lime, jos
2 msk fisksås

Skala ingefärsrot och vitlök. Dela chilen och skrapa ur kärnorna. Hacka allt grovt och lägg i mortel med socker. Stört tills det blir en puré. Tillsätt limejos, vatten och fisksås. Rör om tills sockrets löst sig.

Vermicellisallad

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Har du någon erfarenhet av Eberbachs torra viner? Såg att det fanns Rüdesheim Berg Schlossberg och Rottland från 2001 och 2000 respektive på SB. Mognande riesling redan vid inköp är ju lockande...

charlotte sa...

Oj vad det låter gott! Kan man köpa den på SB?
/Charlotte

johan p sa...

Fredrik;

Nej, jag har tyvärr mycket begränsad erfarenhet av Kloster Eberbach.


Charlotte,

Jag köpte vinet på Sb men det finns inte kvar nu. Med ojämna mellanrum brukar det dyka upp ganska billig Riesling med några år på nacken men det gäller att hålla sig framme för att få tag på någon flaska...

Ung Riesling av hög kvalité brukar vara lite lättare att få tag på och det dyker upp ett gäng den 2 maj, bland annat från Dönnhoff.