Anpassad sökning

onsdag, april 20, 2011

2008 Anthony Road Dry Riesling


Detta är första gången jag dricker vin från Finger Lakes och för att vara helt ärlig hade jag inte väntat mig speciellt mycket.

Finger Lakes är 11 långsmala sjöar som sträcker sig i nord-sydlig riktning i Upstate New York. Anthony Road Wine Company ligger väster om Lake Seneca som är den största och djupaste (188 m) av sjöarna. Att det går att odla druvor och att det ligger över 100 vinerier i området är sjöarnas förtjänst. 

Historien bakom Anthony Road startas när Ann och John Martini flyttade till Finger Lakes District 1973. De första åren skötte Ann vingårdarna och Johan arbetade på Cornell University. Något eget vin gjordes inte förrän 1990 utan druvorna såldes vidare till olika vinerier i New York State.

1990 kom de första egna vinerna, gjorda med inlånad utrustning från grannarna. I dag är tyske Johannes Reinhart chefsvinmakare på Anthony Road Wine Company och man gör en hel uppsjö viner. Främst Riesling, allt från torra varianter som den vi dricker till söta dessertviner men i portföljen finns det också vin gjort på till exempel Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer, Cabernet Franc, Pinot Noir och inhemska druvsorter.

Anthony Road Dry Risling som är gjort på 10% botrytisangripna druvor har en helt fantastisk doft med mandelmassa, bensinmack, saffran och honung. Här finns persika och aprikos tillsammans med rejält mogen ananas, citron och lime.

Smaken imponerar inte på samma sätt. Här finns omogna vildäpplen och omogna krusbär tillsammans med Granny Smith och citronzest, honung och saffran. Här finns en del restsötma(7 g/liter), en något klumpig syra och aningen beska.

Av 2008 Anthony Road Dry Risling gjordes det bara strax över 400 lådor. Vinet kostar 149 kr i beställningssortimentet och importeras av Andersson Wines International. Även om det är inte helt i vår smak är det tillräckligt intressant för att vi ska fortsätta utforska Finger Lakes.

Vi dricker vinet till fiskgratäng med mandel som blivit över sedan en middag tidigare i veckan. Anthony Road Dry Riesling är verkligen ett matvin och det fungerar utmärkt till fiskgratängen som från början gjordes för att ätas till det helt annorlunda 2008 Hedges Family Estate CMS.


Fiskgratäng med mandel


4 pers

FISKEN
600 g vit fiskfilé (vi använder torsk)
3 dl vitt vin
1 dl vatten
5 vitpepparkorn
1 msk salt
1 schalottenlök, finhackad

Sjud fisken i vin och vatten med lök och kryddor några minuter tills den är färdig men ej faller sönder.

GRATÄNGSÅS
1 schalottenlök, finhackad
25 g smör
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
2 dl gräddde
salt och peppar
ev vetemjöl till redning

Fräs lök i smör utan att den tar färg. Slå på vin och fiskfond. Reducera tills ungefär 2/3 återstår. Häll på grädde och koka i 20-30 min. Red ev med lite vetemjöl.

DUCHESSPOTATIS
1 kg potatis, skalad
1-2 dl grädde
2 äggulor
salt
vitpeppar
riven muskot

Koka potatisen mjuk. Pressa med potatispress ner i en bunke. Blanda i ägg och grädde och smaksätt med salt, peppar och riven muskot.

MANDELTÄCKE
100 g flagad mandel
1 dl riven parmesan
1/2 citron, zest
salt, peppar
2 msk smör, rumstempererat

Blanda.

MONTERING
400 g fryst bladspenat, tinad
salt
peppar

Koka bort så mycket av vätskan som möjligt från spenaten. Lägg i botten av en ugnsfast form. Salta och peppra. Lägg fisken ovanpå spenaten. Häll sås på fisken. Spritsa mos längst kanterna av formen. Häll resten av såsen i formen. Lägg mandelblandningen i mitten av formen. Gratinera 200° tills moset får fin färg.


Fiskgratäng med mandel

Inga kommentarer: