Anpassad sökning

lördag, april 09, 2011

2006 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Ethos


Jen har frågat efter kalvlever och jag är inte den som säger nej! Vi bestämmer oss för Anglais och fastän cab från Washington nog inte det ultimata dryckesalternativet är jag sugen på att prova Ethos och om Jen bestämmer maten måste såklart jag ha vetorätt när det gäller vinet!

Chateau Ste. Michelle har vi druckit förut med blandat resultat men då har det handlat om vita viner. Detta är första gången vi provar något rött från jättefirman med säte i Woodinville, 2,5 mil nordöst om Seattle.

I amerikanska viner måste 75% av en viss druva ingå i blenden för att druvans namn ska få skrivas på etiketten och i Ethos är det 93% Cabernet Sauvignon. Resten består av 3% Syrah, 2% Merlot och 2% Petit Verdot.

När jag ändå är inne på vinlagstiftning och som skulle kunna vara aktuellt i fallet Ethos, måste 95% av druvorna komma från den delstat som står på etiketten. Det kan verka självklart att druvorna måste komma från det ställe som står på flaskan men problemet dyker upp när ett odlingsområde sträcker sig över flera delstater och Columbia Valley som är angivet på Ethos-etiketten går från Washington och in i Oregon.

Hur det egentligen ligger till med Ethos vet jag inte men Ste. Michelles Canoe Ridge där en liten del av druvorna kommer från, ligger farligt nära gränsen mot Oregon.  Den största mängden druvor (ungefär 1/3) kommer dock från Cold Creek Vineyard som ligger längre norrut. Resten är från Wahluke Slope, också det en bra bit in i Washington.

Vinet har legat 22 månader på amerikansk och fransk ek. Av årgång 2006 gjordes 2300 lådor.

Doften av fat är ganska påtaglig men här finns också massor av vinbär, både i form av saft, gelé och färska bär. Vi hittar också tobak och ceder.

Syran i vinet är relativt hög och här finns både körsbär och vinbär. Den första fruktkicken följs av mörk choklad och lakrits. Vi luftar vinet några timmar men här finns en del sandiga tanniner. Ethos är riktigt, riktigt bra och det enda vi sätter på minuskontot är att alkoholen (14,2%) inte är helt integrerad.

Kalvlever anglais

Inga kommentarer: