Anpassad sökning

fredag, december 24, 2010

2008 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

2008 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

Jag befinner mig i Skåne för att fira jul och framför allt för att äta julmat. Farsan håller på att stycka hjort i källaren och jag lägger beslag på en filé som får lite färg i stekpannan och som vi sedan äter med rödvinsreduktion, grönsaker och rösti. Till detta blir det trevliga Seghesio Sonoma Zinfandel som nu har nått till årgång 2008 på Sb.

Seghesios bas-zin håller alltid hög klass men 2008:an tillhör knappast de allra bästa årgångarna. I doften finns det massor av frukt. Plommon - både färska och torkade, björnbär, körsbär och röda solmogna jordgubbar.

Smaken är likaså den mycket fruktig och aningen syltig, dock utan att det blir kladdigt. Aningen krydda återfinns också, något jag saknade i doften.

2008:an är ett bra vin men som sagt, kanske utan den spets som återfinns i riktigt bra årgångar.

Svensson har också smakat.

Efter att ha läst Mikael Ekbergs (Smakabra) inlägg om 2007 Gallo Cabernet Sauvignon Sonoma County inhandlar jag en flaska för att provsmaka och för att ha till såsen. Vinet som kostar 99 kr på Sb är en blandning med 81% Cabernet Sauvignon och 19% Merlot. Mikael frågade i sin blogg när det senast dracks någon Gallo. Jag har ingen aning mer än att det var så länge sedan att jag glömt det.

På inrådan av Mikael luftar jag vinet en hel dag och det är inget oävet försök Gallo har gjort men helt övertygad blir jag dock inte. Kanske kan vinet fungera bättre om det får ligga i några år i källaren men i dag smakar det alltför mycket grön paprika och stjälkar
för att det ska vara riktigt intressant för mig.

7 kommentarer:

Micke sa...

Hej, Johan. Kul att provade den du också. Alltid roligt att höra andras intryck. Någon grön paprika hittade inte jag, men nästa gång jag smakar har jag säkert en annan beskrivning. Det är väl det som gör det så häftigt att prova vin. God Jul på dig. // Micke E

johan p sa...

God Jul på dig också Micke!

Jag håller med dig, beskrivningarna ändras från dag till dag beroende på en massa saker, inte minst humöret. Det är väl det som skiljer en amatörprovare som mig från proffstyckarna.

Jag tänker i alla fall ge Gallovinet fler chanser i framtiden. Jag är lite nyfiken på vad som händer med några års lagring.

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Hej ...

Ja, det är verkligen kul att hitta Gallo på en blogg. Jag har känt Gina Gallo rätt länge, och provat en hel del viner med henne. Man borde göra skillnad mellan Gallo (bulk) och Gallo (Sonoma), men det är inte alltid så lätt eftersom namnet är så välkänt.
Någon större superkvalitet hittar jag i och för sig inte ens i Gallo of Sonoma (eller Gallo Family Vineyards som de numera kallar sig), men det är helt okej viner. Jag har kvar en bunt cabernetviner från 1995 och 1997, och de håller alldeles utmärkt.
Problemet kanske ligger hos oss själva. Typ, att vi har en hel del förutfattande meningar.

Ska bli kul att höra vad ni tycker om samma vin om, låt säga, 2-3 år.

Michel

Anonym sa...

Såg du att Winepunk.net utsåg dig till årets blogg? Kortfattat och kärnfullt med mat verkar var motiveringen.
Grattis!

/AJ

johan p sa...

Michel,

Nu när jag är tillbaka i Stockholm ska jag inhandla några flaskor att lägga undan och lagra.

AJ,

Såg Punkarens utnämning och jag är såå stolt!

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Johan,

Jag tycker du ska vara stolt - din blogg är riktigt bra. Dessutom helt unik i det att du faktiskt bjuder på inspiration och kunskap om hur man ska njuta av vinerna. Min erfarenhet, efter att ha rest runt och föreläst för snart 150 000 personer, är att det är just kombinationen som är den viktigaste.

Nog för att det är intressant att ta del av många av duktigaste bloggarnas upplevelser av viner, och nog för att en del av dem är verkligt duktiga, men det går ju hundra bloggare och skribenter på en sådan som du!

Keep it up - du är väl värd all uppmärksamhet!

(Och din kokbok är snart den största och viktigaste på temat VIN & MAT).

johan p sa...

Tack Michel!

Jag hoppas att recepten och kombinationerna ska inspirera någon läsare och att någon gång göra en "riktig" kokbok vore naturligtvis en dröm för mig.

Gott Nytt 2011!