Anpassad sökning

söndag, december 19, 2010

2008 Bodegas Roda Sela


1980 kom Mario Rotllant och Carmen Daurella till Rioja och startade Bodegas Roda. Deras moderna tolkning av hur ett Riojavin ska smaka har gjort succé och vinerna Roda, Roda 1 och Cirsion får ofta bra omdöme i internationell vinpress. De tre vinerna görs på druvor från rankor som är minst 35 år gamla och som alltså redan fanns på plats när Mario och Carmen köpte egendomen. 

Paret planterade också nya rankor och druvorna från dessa unga plantor har sålts vidare men från och med årgång 2008 gör Roda ett eget vin från vissa av skiftena i de "nya" vingårdarna. Detta nya vin som döpts till Sela finns i beställningssortimentet och kostar 199 kr.

Vi provar Sela till fläskfilé med getost, potatismos och en körsbärssås. Jag vet att det inte är riktigt PK att köpa färska körsbär i december men kunde inte hålla mig och lovar att förutom citrusfrukter, bara äta svenska rotfrukter ända fram till jul.

Bodegas Roda Sela är en blandning med 96% Tempranillo och 4% Graciano. Jag har inte hittat några uppgifter om tillverkning och fatlagring (eller om någonting alls!), varken på Rodas hemsida eller på importörens

Att vinet fått en rejäl dos ek råder det dock inte någon tvekan om efter att vi tagit oss en första sniff. Här finns rök, lite vanilj och dessutom en svag ton av stearin, något jag aldrig tidigare hittat i något vin. Men framför allt är det frukt det handlar om när man luktar på Sela. Här finns torkade aprikoser, jordgubbar och mörka körsbär och en jordig ton som svävar över alltsammans.
Smaken är också den fruktig och livlig med körsbär och hallon tillsammans med ek och peppar. Alkoholhalten på 14% slår igenom något men aldrig så det stör.

Sammantaget ett habilt vin som motsvarar förväntningarna men som inte överraskar. Vi kommer dock med stor säkerhet att återkomma till Sela i framtiden.


Fläskfilé med chevre

2 pers

1 fläskfile, mittenbiten
100 g getost
chiliolja
1 citron, zest
salt
peppar
olivolja

Skär ett snitt längst med fläskfilén men lämna ca 1 cm så att filen håller ihop. Vik ut filén och lägg plastfolie ovanpå. Platta ut filén med hjälp av till exempel en brödkavel. Inte för mycket dock. Ringla lite chiliolja på köttet. Lägg smulad getost och zest från 1 citron på filén. Slta och peppra. Rulla ihop filén och krut ihop med ett steksnöre. Stek i olja tills köttet får fin färg runtom. Kör färdigt i urg 175° i ca 20 minuter.


Rödvinssås med körsbär

2 pers

1 - 2 dl färska körsbär
1,5 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
salt 
peppar
socker

Plocka bort stjälkar och kärnor ur körsbären. Koka ihop vin, vinäger och hälften av körsbären. Koka ner till ca 1 dl återstår. Tillsätt resten av körsbären och koka i ytterligare någon minut. Smaka av med salt, peppar och socker.
Fläskfilé med chevre, potatismos och rödvinssås med körsbär.

Inga kommentarer: