Anpassad sökning

söndag, december 05, 2010

1997 Glaetzer Shiraz The Bishop

1997 Glaetzer Shiraz The Bishop

Förra helgen var Jen och jag och besökte våra vänner, aussie-fantasterna Ola och Ali i Bryssel. Förutom att bli bjudna på mycket god mat och strålande vin från bland annat Grant Burge och Two Hands fick vi också Glaetzers The Bishop från 1997 med oss hem i present och vi kunde inte hålla fingrarna borta längre än tills i går.


Glaezer wines startades 1995 av Ben och Judith Glaetzer och namnet Bishop är Judiths flicknamn. Till årgång 2006 ändrades etiketten och pryds i dag av en venussymbol.

Vinet har en underbar, intensiv, mogen och lite bränd doft med körsbär, björnbär och en artificiell plommonton. Vi kan inte komma på vilket godis eller läsk som kommer närmast. Vidare finns här kokos, choklad och lakrits tillsammans med eukalyptus och något som närmast för mina tankar till slipdamm från glasfiber.
Hur jag nu kom fram till det?

Smaken är mjuk och saftig med röda plommon  och en rejäl dos fat. Ska vi vara petiga kunde eftersmaken möjligtvis varit lite längre men allt som allt ett fantastiskt vin! Då vi sällan har uthållighet att låta våra viner ligga så länge var det en stor upplevelse att dricka 1997 The Bishop och det har vi Ola och Ali att tacka för. Hoppas vi ses snart och om inte förr så i augusti i Toscana!

Kycklingpizza med pinjenötter, ruccola och avokado.
Som många gånger förut när vi har extraspännande viner i glasen blir det pizza att äta. Denna gång en kycklingvariant med bland annat pinjenötter, ruccola och avokado.

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Johan, kul den gick hem! Kan bara hålla med om vinets klass ;-)

MVH

Niklas

http://miseenbouteille.blogspot.com/search/label/Glaetzer

johan p sa...

Sorry Niklas men jag glömde att skriva att du och din post på Mise en Bouteille var upphovet till att vi drack det här underbara vinet i går.

Niklas Jörgensen sa...

Jag är oerhört stolt att jag kan reka vin till folk som bor i Bryssel ;-)

Har en magnum kvar av '97 Shiraz. Kanskekommer något tillfälle att knäcka den tillsammans....?

ola sa...

Ah, underbart att ni bestämde er att njuta pronto! Det var ett nöje att kunna bidra till denna provning. Och precis som du sa Johan så var det ju Niklas som tipsade på sin blogg, som du tipsade oss om i mail, och vi högg direkt på när du pekade på det tydliga "tecken" att detta mogna australiensiska Shiraz kunde beställas på Belgium wine watchers. Den svåremotståndliga beskrivningen från Niklas gjorde ju absolut sitt: "On the palate it's simply one of those hard-to-resist tastes. Fullbodied, mature and yet quite elegant. Red berries, meaty, spicy and with fine oak adding chocolate and licorice tobacco. Mature tannins, fine acidity and a long finish. Gorgeous stuff." Vi beställde av en händelse också en magnumflaska, som vi nu har kvar och kommer att avnjuta på fredag tillsammans med besökande föräldrar. Kanske kör vi en kycklingpizza till det :)

Tack för era omdömen, kommer nog själv att ha svårt att hitta den där glasfiberslipdammstonen, men ser fram emot "underbara, intensiva, mogna och lite brända dofter med körsbär, björnbär och en artificiell plommonton"...

Vi ser också väldigt mycket fram emot sommarens italienresa då vi kommer kunna välja och vraka, med någon halvtimmes radie åt varje håll, på att dricka Brunello i Montalcino, Vino Nobile i Montepulciano, Chianti classico i regionen som ger dem namnet, och tja, varför inte hugga en oortodox smutt av Poggio al sole Syrah när vi ändå är i närheten, för att toka till det lite.
Vi får se vem som drar korta stråt och får förarsätet...

Sköt om er! /o&a