Anpassad sökning

lördag, december 11, 2010

2002 Dominus Estate

2002 Dominus Estate

Det har varit en traumatisk vinvecka. Natten mellan söndag och måndag hade vi ett inbrott och största delen av min vinsamling försvann. Eftersom den inte var speciellt stor kommer det nog att sluta svida snart men förlusten av mina Sine Qua Non, flera årgångar av Monte Bello (och en del annat från Ridge), några Bond, Diamond Creek, Forman, Far Niente, Stags Leap Wine Cellars, Brewer Clifton, med mera och Riesling från bland annat Willi Shaefer känns tung just nu...

Allra värst är dock förlusten av några flaskor från spännande Blackbird Vineyards i Oak Knoll, Napa Valley. Jen och jag provade oss igenom Blackbirds portfölj under vår Kalifornien-tripp för några år sedan och tog med oss några flaskor hem till Stockholm av de vi tyckte var bäst.

Det försvann också några Dominus men 2002:an hade tjuvarna missat. Istället drack vi en sådan i går till varsin biff från Nebraska som legat i Worcestershire-marinad, råstekt potatis, palsternacka och en cognac-sås. Mycket gott!

Dominus 2002 doftar ceder, eukalyptus, tobak, mjölkchoklad, kaffe och vanilj. Här finns gott om blåbär, tranbär och vinbär och doften känns ganska intensiv och extraherad.

Det finns fortfarande ganska gott om tanniner i Dominus 2002 och vinet hade helt klart klarat flera år till i ryggläge. Vi hittar vinbär, körsbär, fat och lakrits i smaken. Av de 14 procenten alkohol märks absolut ingenting och eftersmaken är härligt lång.

Frankofilen och Mina Vinare har också provat.


Worcestershire-marinad

1/2 dl  Worcestershire-sauce
1/2 dl olivolja
3 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda allt och lägg i plastpåse tillsammans med köttet.

11 kommentarer:

Micke sa...

Hej Johan
Vilken fruktansvärd mardröm!!
Jag lider med dig. Hoppas att tjuvarna som får dricka vinerna ändå uppskattar dem, eller sätter i fel strupe och .....

Vinös sa...

Usch vad tråkigt med inbrott! Att bli av med sin vinsamling är ju en mardröm för alla vinälskare. Hade ni vinerna i lägenheten?

Frankofilen sa...

Vilka as! Hoppas tjuvarna sätter sitt korkade vin i halsen...

Dominus, ja. Rackarns vad god den var sist vi smakade. Fast kanske ingen power cab direkt. Vad säger du om stilen? Aningen för fransk? ;-)

ola sa...

Herregud Johan, det här är ju heeeelt förskräckligt!! En kan ju spekulera och konspirera i en massa hemska idiotiska scenarios på folks ondskefulla uppsåt, men i vilket fall som helst är det ju tragiskt!!! Usch!

Cred till er som trotsade detta angrepp med att korka upp en goding ändå! Förmågan att njuta ska de aldrig få beröva er på!

Kan rekommendera en ordentlig genomgång och uppställning att skicka till försäkringsbolaget!

Kramar och stöd till er härifrån!

Winepunker sa...

Johan, jag lider med er, det är en gnagande rädsla man har att få förrådet stulet oavsett om man nu har det i lägenheten eller i en professionell källare.
Hoppas du hämtar dig snabbt, det vore tråkigt om din blogg blev lidande, du är en lojal krigare på nya-världens sida.

Birk sa...

Fy fan, blir helt kallsvettig av att läsa om detta. Hoppas du får ut något på försäkringen. Tack för en bra blogg!

johan p sa...

Tack alla!

Jag tar det inträffade som en uppmaning att nu är det dags att investera i ett vinskåp att ha i lägenheten. Har blundat för detta tidigare eftersom det är mycket roligare att köpa vin än kylskåp med ett fånigt fönster.

Franko: Dominus var alldeles förträfflig och även om den var mer fransk och elegant än en riktigt maffig power-jänkare slank den ner utan större besvär…

Anonym sa...

Usch vilken vidrig handling!
Sannolikt ett beställningsjobb. Finns säkert element som kartlägger vinbloggarna. En god anledning att bevara anonymiteten i bloggen.

Peter S

Red Scream sa...

Usch vad trist! Lider mer er!

Vintresserad sa...

Johan, det var verkligen tråkigt att höra om inbrottet. Hoppas att försäkringsbolaget kan kompensera en del (även om viner utvalda och inköpta på plats sällan kan ersättas). God fortsättning på 2011 trots allt! MVH - Vintresserad

Anonym sa...

Tråkigt att höra, hade helt missat det. Hoppas du hittar ett bra vinskåp.

Magnus/Aqua Vitae