Anpassad sökning

lördag, september 25, 2010

2008 Far Niente Chardonnay Estate Bottled


Jag träffar vännen Jacob på utmärkta kaffebaren Mellqvists på Hornsgatan för att bestämma vad vi ska laga och äta i kväll. Att det ska bli pilgrimsmusslor har vi gjort upp redan tidigare men nu återstår att bestämma vad som ska ätas och drickas till.

Vi enas om en ljummen sallad och Chardonnay och tar vägen förbi Kajsa Warg för att se om något passar i vår sallad. Det blir en liten kålrabbi, några fina svenska äpplen, savoykål och några skivor av en mycket god Coppa di Parma med massor av smak.

Ur källaren plockar vi mycket unga 2008 Far Niente Chardonnay som visar sig vara så bra som jag hoppats och eftersom det fortfarande finns flaskor kvar på Sb får det bli en sväng dit för att fylla på.

Vinet har en ganska blyg men fruktig doft med päron, melon och grape. Jag hittar också någon tropisk frukt och trots flera års arbete på en av Sveriges ledande frukt-och grönsaksimportörer kan jag inte komma på namnet. Här finns också majs med smält smör och en aning fat.

Grapen återfinns i smaken tillsammans med lime. Även här finns en förnimmelse av fatlagringen, 10 månader på fransk ek. 68% av faten var nya och 32% använda en gång.

En högklassig och elegant Napa-chardonnay med bra syra och ett långt liv framför sig.

Ljummen sallad på Savoykål, kålrabbi, smörstekta äppelbitar,
parmaskinka och pilgrimsmusslor.

4 kommentarer:

Kayaker sa...

Hur blir en chardonnay plötsligt en Napa-cab? ;-)

johan p sa...

det kan man fråga sig!

ändrat nu.

Anonym sa...

Det här ser gott ut!!. Jag antar att det smakade lika gott. Far Niente har jag bara smakat som Cab S och dom har minsann varit riktigt bra. Precis kommit hem från Mallorca och druckit deras egna pjäser. Mest vitt men tyvärr som odlarna sade att "vi kan inte konkurera med Rioja, Ribera, etc då marken på Mallis är 10 gånger dyrare än i övriga vinproducerande områden på fastlandet". Detta märktes på priserna men visst, några viner var riktigt goda. Jag gjorde mig också besväret att laga till en vit bläckfisk med en Moll flaska till = vitt vin som starkt påminner om S. Blanc/Höganäs

johan p sa...

Har aldrig testat vin från Mallorca men det låter spännande.