Anpassad sökning

lördag, september 04, 2010

2007 Walter Hansel Winery Chardonnay Cahill Lane


Årgång 2006 av detta vin tyckte Jen och jag väldigt mycket om men 2007:an fastnar vi inte alls för på samma sätt. Problemet stavas ek och jag tror inte att det hade räckt med att låta vinet vila ett år eller två för att försöka dämpa minnet från fatlagringen. I detta fallet sitter nog problemet djupare än så.

Walter Hansel Winery i Russian River Valley är Chardonnay och Pinot Noirspecialister men det går också att dricka Sauvignon Blanc från Hansel. I det fallet görs vinet på inköpta druvor.

2007 Chardonnay Cahill Lane har en gulblommig, ganska parfymerad doft av persika, ananas och apelsinzest. Och fat!

I munnen blir det sistnämnda ännu värre. Vinet har tillbringat 15 månader på fransk ek där 75% av faten var nya. Bakom all ek hittar vi också vit persika, champinjoner och blomkål. Det finns inte någon påtaglig alkoholhetta men det är ändå något som inte stämmer med balansen.

Vi dricker vinet till en underbar långbakad grissida med champinjonsås och en sallad med bland annat nektariner och pinjenötter. Vansinnigt gott!


Långbakat sidfläsk

4 pers

700 g färskt sidfläsk
salt
peppar
rosmarin
1 tsk liquid smoke
2 msk flytande honung
1 msk mörk soya

Snitta svålsidan på fläsket. Gnid in hela köttbiten med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsfast form. Strö rosmarin på svålsidan och ringla över honungen. Droppa på liquid smoke och soya. Baka i ugn 100° i 4 timmar.

Långbakat sidfläsk med champinjonsås, kokt färskpotatis
och en sallad på ruccola, purjolök, röd paprika, nektarin
och pinjenötter.

7 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Johan; jag uppskattar verkligen dina fantastiska recept som är oerhört lätta att förstå. Du borde skriva en kokbok....

Men lika mycket gillar jag ditt fokus på USA-viner i prislägen man faktiskt kan unna sig. Så fantastikst många bra saker där på andra sidan, framförallt underbara följeslagare till mat!

Anonym sa...

Trevligt recept på sidfläsk, men salladen verkar ju underbar. Ska pröva.

johan p sa...

Niklas,

Stort tack! Det värmer verkligen.

Jag skulle gärna fokusera på USA-vin i högre prisklasser men min arbetsgivare vägrar ta priset på Harlan i beaktande när jag löneförhandlar.

Jag har snackat med juggen om datum men inte fått några besked än. Kontaktar honom igen när han är tillbaka i storstaden.


Polisen,

Tror salladen blivit ännu godare om jag kommit ihåg att hyvla parmesan över.

Niklas Jörgensen sa...

Din prisnivå är utmärkt! De flesta av oss är ju inte ekonomiskt oberoende och kan dricka Harlan till kötbullarna - dessutom finner jag det inte lika intressant att läsa om viner jag extremt sällan har råd att köpa.

Kör på!

Vinestor sa...

Blev inspirerad av ditt sidfläsk och gjorde den ikväll. Toppade upp den med mycket riven ingefära vilket funkade bra till de andra smakerna. Saknar egentligen bara en sak och det är knaprigare svål. Den blev seg och inte ätbar och det var ju på svålen jag hade på alla fina grejer och färgen såg perfekt ut. Skulle jag månne gett den en omgång på grilleffekten?

johan p sa...

Vinestor,

Jag kan inte svara på om svålen blir ätbar om du bränner av den under grillen. Någon annan som läser detta kanske kan ge bättre besked. Provar du så återkom gärna och berätta hur det gick.

/JP

Vinestor sa...

Jag ska prova nästa gång. Knaprig svål är ju gott! MVH T