Anpassad sökning

söndag, september 12, 2010

2007 Lucas & Lewellen Petite Sirah Estate Vineyards


Lucas & Levellen, hemmahörande några mil nordväst om Santa Barbara drivs av Louis Lucas som har ett långt förflutet i vinbranschen, tillsammans med pensionerade domaren Royce Lewellen.

Denna Petite Sirah för 119 kr och en Syrah för 99 kr dök upp i Sb:s höstlansering och ska alltså finnas tillgängliga en tid framöver. Medan Syrah-vinet har fått ett minst sagt ljumt mottagande i svensk press har det gått betydligt mycket bättre för vinet vi testar i dag. Druvorna kommer från firmans vingårdar i Los Alamos, Santa Barbara AVA.Där tillämpar Lucas & Lewellen "sustainable methods" vid odling av 20 olika druvsorter.

2007 Lucas & Lewellen Petite Sirah har en frisk men något syltig doft med björnbär, körsbär och röda plommon. Här finns också läder, svartpeppar och choklad.

Vinet har frisk syra och smak av samma frukt och bär som i doften men också hallon. Fast det vi främst slås av är den tydliga smaken av chokladpudding. Smaken är inte direkt syltig men här finns gott om sötma. Tillsammans med den höga syran kommer nog gelé från några mörka bär närmare sanningen än sylt. Vinet är mjukt men här finns några blyga tanniner.

Ett lite mer än OK vin som kag skulle välja till nästan alla rätter framför de billiga Zinfandels som finns på Sb.

I dag dricker vi vinet till klassisk lövbiff med äggula och pepparrot. Lövbiffarna som vi köper på Söderhallarna är mer än dubbelt så tjocka än de man hittar vakuumförpackade på Konsum eller Ica. De är också mer än dubbelt så goda!  Kanske är potatismos det "riktiga" tillbehöret till biffarna men vi friterar pommes istället och kanske är öl det klassiska att dricka till men det fungerar bra med Petite Sirah också.


Lövbiff med pepparrot och äggula

2 pers

2 lövbiffar
smör
salt
peppar
riven pepparrot
2 ägg
persilja

Salta och peppra lövbiffarna. Stek hastigt i smör. Lägg upp på varm tallrik. Lägg en rejäl hög med riven pepparrot på biffen och använd ägget till att forma en grop. Separera äggulan och lägg denna i gropen. Riv över lite svartpeppar och strö hackad persilja över. Servera med pommes eller potatismos och gärna någon grönsak.
Lövbiff med pepparrot och äggula serverad med fries, broccoli och ugnsgrillad tomat
(egentligen ska det vara lite persilja på ägget också men Jen tyckte inte att det fungerade på bild).

4 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Lukas & Lewellen har världens vackraste vinmakare ... en helt onödig men ändå välsmakande kunskap som jag bär på.

Maten såg god ut ... enkelt, rakt på och utan krusiduller. Mums!

johan p sa...

Frågan är om inte allt vi skriver om på bloggarna av många uppfattas som helt onödig kunskap...

Anonym sa...

var på deras vinrum i solvag i våras, mycket trevligt, köpte med deras delikata syrah 2003, ca 400 kr

johan p sa...

Jag har länge velat göra en (vin)resa till områdena runt Santa Barbara och ”danska” Solvang verkar vara ett jättetrevligt ställe.

Har förutom denna Petite Sirah inga som helst erfarenheter av Lucas & Lewellen. Det har funnits en Syrah på Sb som inte fick speciellt goda recensioner men den kostade runt hundringen har jag för mig och var knappast den du provade.