Anpassad sökning

lördag, september 11, 2010

2004 Robert Craig Cabernet Sauvignon Mt. Veeder


Fredag kväll och Jen har lovat att fixa maten efter ett recept hon fått av kollegan Helena. Det blir lax i foliepaket med svarta oliver, soltorkade tomater, mozzarella, chorizo och basilika. Mycket, mycket gott tillsammans med ugnsgrillad färskpotatis och en grönsallad. Till detta bör en högklassig hillside-cab från Napa passa och det visar den med bravur att den gör.

Robert Craig med förflutet på Hess Collection Winery startade eget i början av 1990-talet firmans första Mt. Veeder Cabernet gjordes 1993. 2004 tillverkades 1665 lådor med detta vin som består av 92% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot och 2% Cabernet Franc. Druvorna växer på i medeltal 550 meter över havet och planterades för ungefär 20 år sedan. Vingården är bara strax över 10 ha.

Detta är ett riktigt bra vin som dessutom har ett riktigt bra pris på Sb. Vinet kostar i Sverige i dag 323 kr medan det föreslagna priset från Craig var $70 (cirka 530 kronor). Det finns fortfarande flaskor kvar i vinkällarbutikerna och vinet kommer säkert att vara på gott humör i flera år till.

I doften hittar vi efter ett par timmars luftning, röda och svarta vinbär, körsbär, fat, mörk choklad och mjölkchoklad samt en svag ton av eukalyptus tillsammans med någon annan ört vi inte riktigt kan sätta fingret på vad det är.

I munnen är vinet både lätt och kraftfullt på samma gång. I smaken finns svarta vinbär, körsbär och björnbär tillsammans med mörk choklad och fat. Vinet har legat 20 månader på fransk ek. 75% av faten var nya och 25% använda en gång.

Eftersmaken är ganska lång och innehåller en aning hetta från de 14,9 procenten alkohol. Tanniner finns det ganska gott om. Ett härligt vin!

Till slut några ord om förra helgens söndagsmiddag tillsammans med vänner. Vi började med en räkcocktail med förutom räkor och dill såklart, också avokado och nektarin. Allt blandat med en ej för fet dressing på lätt crème fraîche och majonnäs.  Till detta också en liten bit stekt San Francisco sourdough. Det hela sköljdes ner med utmärkta, mineralrika 2008 Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Grosses Gewächs.


Därefter en kantarellsoppa (recept nedan) som innehöll en liten skvätt torr Madeira och då hällde vi samma sak i glasen (Maderia, inte soppa!).

Till varmrätt blev det klassisk söndagsmiddagmat som i vårt fall bestod av kalvstek med gräddsås och klassiska tillbehör. Till detta plockade vi fram 2003 Ridge Santa Cruz Mountains som har blivit ännu bättre än för ett år sedan. Vilket fantastiskt vin. Heja Ridge!

Vi avslutar med en Charlotte Russe och en fantastisk Chokladpaj som kamraten Ola tagit med sig. Till detta dricker vi 2009 Vietti Moscato d' Asti som inte behöver analyseras sönder utan jag konstaterar helt enkelt att det är en av mina favoriter. Tyvärr är den slut på Sb.

Kantarellsoppa

6 pers (som förrätt)

3 + 2 hg kantareller
25 g smör
1 dl hackad schalottenlök
1/2 l vatten
3 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk torr Madeira
salt
vitpeppar
1 dl hackad bladpersilja

Stek 3 hg svamp i torr panna tills allt vatten kokat bort. Tillsätt hälften av smöret och stek tills det knäpper i svampen. Tillsätt schalottenlöken. Stek under omrörning tills denna blivit genomskinlig. Löken ska inte brännas. Tillsätt vatten och fond och sjud i 15 minuter. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Tillsätt persilja (alternativt spara den tills soppan hettas upp för servering). Smaka av med madeira, salt och vitpeppar. Vid servering steks resten av svampen i smör och läggs i tallrikar. Slå den upphettade soppan över.

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ah, kul. Hållt i Robert Craig flera gånger men inte slagit till...

Frankofilen sa...

Låter dessutom som du föredrar det här jämfört med hans 2005 Affinity, eller?

johan p sa...

Helt rätt, Franko! 2004 Mt. Veeder är i dag ett par nummer större och med mer komplexitet än 2005 Affinity som jag drack i december 2008. Dessa är de enda jag provat från Robert Craig

Det skulle vara trevligt och jag hoppas på att så småningom få läsa ett utlåtande från dig.

Niklas Jörgensen sa...

"Därefter en kantarellsoppa (recept nedan) som innehöll en liten skvätt torr Madeira och då hällde vi samma sak i glasen (Maderia, inte soppa!)."

Jag är stolt över dig Johan och hoppas
att min svampsoppa med Terrantez till
påverkat :-)

MVH

Niklas

johan p sa...

Tack Niklas. Klart att din soppa påverkat!